Передплата 2024 «Добра кухня»

Снігова ліга

На цей «почесний» титул претендує цього року футбольна УПЛ

Любителі футболу зі стажем пам’ятають, що у футбол у нас грали за системою «весна-осінь», аби уникнути зимових холодів і снігів. Але потім керівники українського футболу вирішили перейти на систему «осінь-весна», аби було як у Європі.

Із одного боку, сис­тема «осінь-весна» сти­кується з єврокубками, бо, наприклад, весняний чемпіон України уже во­сени того ж року стартує у Лізі чемпіонів. (За сис­теми «весна-осінь» чем­піону доводилося чекати на єврокубки майже ці­лий рік). Але, з іншого боку, потепліло в Україні все-таки не настільки глобаль­но, аби у другій половині лютого, коли починаєть­ся футбольна весна, у нас було стабільно тепло. Лю­тий 2021-го нагадав нам про справжню українську зиму, та й початок берез­ня, прогнозують синопти­ки, буде морозним… На жаль, саме за таких погод­них умов пройдуть перші кілька турів другого кола чемпіонату Української прем’єр-ліги, що має від­новитися вже цієї суботи, 13 лютого.

Центральним матчем 14-го туру можна вважа­ти поєдинок у Запоріжжі, де 13 лютого мають зустрі­тися двоє претендентів на бронзові медалі — луганська «Зоря» приймає чернігів­ську «Десну» (мають — тому що свої суттєві корективи може внести погода). У тур­нірній таблиці підопічні Ві­ктора Скрипника відстають від вихованців Олександра Рябоконя на три очки, тож «Зорі» потрібно грати тіль­ки на перемогу. Стан зимо­вого поля буде, очевидно, далеко не ідеальним, за та­ких умов набагато легше оборонятися, ніж атакува­ти. Тому певну перевагу у цьому протистоянні мати­муть гості.

Того ж дня, 13 люто­го, заплановано й матчі 14-го туру за участі наших «ґрандів». Лідер чемпіо­нату, київське «Динамо», прийматиме донецький «Олімпік», а донецький «Шахтар» зіграє на виїз­ді з ковалівським «Коло­сом». Свій останній матч на турецькому зборі «Ди­намо» виграло у біло­руського БАТЕ з рахун­ком 5:2, причому рахунок по грі — перевага киян була величезною. Схоже, «біло-блакитні» вийшли на пік форми (наскільки це можливо у лютому), тож шанси «олімпійців» виглядають значно гір­шими. Фаворитом сво­го протистояння буде й «Шахтар», хоча, як на мене, нічию у матчі з «Колосом» виключати не можна: після зимо­вих зборів «гірники» за­звичай довго «входять» у гру.

«Львів» у 14-му турі ви­рушить до Ужгорода, де зіграє з місцевим «Ми­наєм». «Містянам» по­щастило: у Закарпат­ті в суботу може бути трохи тепліше, ніж по цей бік Карпат… Інший клуб УПЛ із міста Лева, «Рух», у неділю, 14 люто­го, прийматиме на «Арені Львів» полтавську «Вор­склу». Набраних пунктів у «Львова» й «Руху» на­разі малувато, аби мо­гли почуватися безпечно. Якщо не хочуть вилетіти до Першої ліги, обидва львівські клуби мусять чі­плятися за очки…

Решта матчів 14-го туру: «Маріу­поль» — «Олександрія», «Дніпро-1» — «Інгулець» (14 лютого).

Схожі новини