Передплата 2024 «Добрий господар»

Євро-2020: 12 країн чи тільки одна?

Остаточне рішення Конгрес УЄФА прийме у березні

До футбольного Євро-2020, перенесеного через пандемію на 2021 рік, залишається усе менше часу. Фінальний турнір чемпіонату Європи має стартувати у червні. Але й досі достеменно не відомо, де і як пройде це свято футболу: у 12 країнах Старого Світу, як планувалося, чи лише в одній (подейкують, в УЄФА про це думають), із глядачами чи без них. А може, стадіони футбольного Євро-2020 заповняться частково?

Як повідомило кілька днів тому британське видання The Independent, наразі УЄФА не роз­глядає варіант перенесення Євро-2020 в одну країну, а планує, як і раніше, про­вести турнір у 12 містах континенту. А остаточне рішення щодо формату про­ведення Євро-2020 УЄФА прийме на своєму Конгресі у березні.

Утім, дещо раніше глава правління мюнхенської «Баварії» Карл-Гайнц Рум­меніге розповів: президент УЄФА Алек­сандер Чеферін усе-таки розглядає можливість проведення Євро-2020 в од­ній країні. Мовляв, попри початок вакци­нації, пандемія ще не відступила, і ситу­ація, яка складається у багатьох країнах Європи, не дозволить провести там мат­чі чемпіонату Європи… «Не можна забу­вати, що ідея особливого турніру наро­дилася, коли коронавірусу ще не було, — наголосив Румменіге. — У той час це була ініціатива Європейської комісії, яка хотіла, щоб футбол був представлений по всій Європі. Але я знаю, що президент УЄФА Чеферін неймовірно обережний у питаннях коронавірусу. І що він справді думає про те, що є сенс провести турнір тільки в одній країні».

Немає наразі остаточної відповіді й на таке запитання: чи будуть на трибунах Євро-2020 глядачі? Як повідомив нещо­давно представник УЄФА, «за домовле­ністю з 12 містами-організаторами, пра­цюємо зараз над 4 сценаріями: повністю заповнені стадіони, заповнені на понад 50%, заповнені на 20−30%, матчі без гля­дачів». На жаль, перші два сценарії вида­ються зараз малоймовірними…

Тим часом президент УЄФА Алексан­дер Чеферін намагається випроміню­вати оптимізм. «Маємо намір провести Євро-2020 у тих 12 містах, де й планува­ли, — заявив словенець кілька днів тому. — Я налаштований оптимістично. І впевне­ний: чим ближче будемо до фінального турніру чемпіонату Європи, тим кращою буде епідеміологічна ситуація. До квітня плануємо отримати від усіх федерацій, що входять в УЄФА, плани з приводу по­вернення уболівальників на трибуни. На підставі цих планів розробимо європей­ську програму. Вболівальники — важлива складова, яка робить футбол особливим. Зробимо усе можливе, аби дозволити їм повернутися на стадіони».

Нагадаємо, на груповому етапі Євро-2020 збірна України виступатиме у Гру­пі С. Матчі «синьо-жовтих» у Групі С: 13 червня — Нідерланди — УКРАЇНА (Амстер­дам), 17 червня — УКРАЇНА — Північна Ма­кедонія (Бухарест), 21 червня — УКРАЇНА — Австрія (Бухарест).

А напередодні Євро-2020, повідомив президент Української асоціації футболу Андрій Павелко, наша національна збір­на зіграє три контрольні поєдинки (усі — в Україні). Суперниками підопічних Ан­дрія Шевченка будуть збірні Бахрейну (23 травня), Північної Ірландії (3 червня) і Кіпру (7 червня).

Найближчі ж домашні поєдинки збір­ної України відбудуться у березні на «Арені Львів». У відбірному циклі до Мун­діалю-2022 у Катарі «синьо-жовті», що потрапили до Групи D, прийматимуть у Львові збірні Фінляндії (28 березня) і Ка­захстану (31 березня).

Схожі новини