Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Золото» розіграють «гранди»

А львівський «Рух», здобувши першу перемогу, зробив заявку на продовження прописки в УПЛ

Чемпіонат футбольної Української прем’єр-ліги (УПЛ) пішов на двомісячну перерву. Зимовим чемпіоном стало київське «Динамо», що випереджає свого найближчого і єдиного переслідувача, донецький «Шахтар», на 4 очки («гірники» зіграли на один матч менше). Навесні побачимо запеклу боротьбу за золоті медалі, а також за «бронзу», найбільші шанси на яку мають «Зоря», «Десна» і «Ворскла». У 13-му турі свою першу перемогу в УПЛ здобув львівський «Рух». Сподіваємося, цей успіх не останній і «чорно-жовті» наступний сезон також проведуть в УПЛ.

Цього сезону київське «Динамо» нарешті змогло нав’язати «Шах­тарю» реальну боротьбу за чемпі­онство. Ні, з приходом Мірчі Луческу на тренерський місток «біло-блакитних» ко­манда не почала грати як європейський топклуб. Безнадійні поразки від «Барсе­лони» і «Ювентуса» у Лізі чемпіонів це до­вели. Зате «Динамо» Луческу навчилося брати у чемпіонаті «свої» очки, перема­гаючи, хай з мінімальним рахунком, аут­сайдерів та середняків. І саме завдяки цьому кияни зараз на першому місці.

За великим рахунком, провал у «Ди­намо» в першому колі був лише один — у матчі з «Шахтарем» (0:3). Чи могло «Ди­намо» виграти у 13-му турі в «Колоса»? Так, але нічийний підсумок (2:2) є більш справедливим. По-перше, хлопці з Кова­лівки боролися як леви, а по-друге, якщо форвард киян Супряга не влучає у фак­тично порожні ворота з відстані близько метра (!), то на три очки розраховувати важко… Мабуть, навесні основним фор­вардом киян буде Беседін, який після річної дискваліфікації уже розпочав тре­нування з «Динамо».

Гра «Шахтаря» цього сезону справила дивне враження. У Лізі чемпіонів команду Луїша Каштру «ковбасило»: двічі пере­могли титулований мадридський «Реал», але двічі програли, і то з розгромними рахунками, «Боруссії» з Мьонхенгладба­ха. А в чемпіонаті УПЛ «Шахтар», хоч і пе­реміг «Динамо» у «класико», втрачав очки там, де не мав, здавалось би, цього ро­бити…

Хто матиме кращі шанси на чемпіон­ство? Багато залежатиме від того, хто з «грандів» навесні краще стартує. У пер­ших п’яти турах після зимової перерви «Динамо» зіграє з «Олімпіком», «Дес­ною», «Львовом», «Минаєм» і «Зорею». А «Шахтар» — із «Колосом», «Рухом», «Зо­рею», «Олімпіком» і «Десною». Як бачи­мо, суперники у лідерів приблизно рівні за силою… Дуже цікавими обіцяють бути матчі «Динамо» й «Шахтаря» проти «Зорі» й «Десни». Ці команди претендують на третє місце, яке дасть пряму путівку до групового турніру Ліги Європи, тому зро­блять усе, аби відібрати очки у «грандів».

На старті першого кола здавалося, що «третьою силою» цього сезону буде пол­тавська «Ворскла», але перед зимовою перервою команда Юрія Максимова «зду­лася». Зате набрала хід луганська «Зоря», яка з нижньої половини турнірної табли­ці піднялася на четверте місце. У боротьбі за «бронзу» компанію цим клубам складе чернігівська «Десна» (можливо, ще під­тягнуться «Колос» і «Олександрія»).

Якби у «Зорі» не було фінансових про­блем, то саме підопічних Віктора Скрип­ника можна було би вважати головними претендентами на «бронзу». Але ті про­блеми, судячи з інформації ЗМІ, у «Зорі» є. Не факт, що до весни команда збере­же свій теперішній склад… За таких умов кращі шанси на третє місце має «Дес­на». Чи не найбільша чеснота вихованців Олександра Рябоконя — стабільність. На­віть коли гра відверто не йде, очки «Дес­на» якимось чином набирає.

Не менш напруженою обіцяє бути бо­ротьба за виживання в УПЛ (до Першої ліги вилетить лише одна команда, а в УПЛ із Першої ліги зайдуть відразу три). Перша перемога львівського «Руху», здо­бута аж у 13-му турі (удома над «Дні­пром-1», 4:1), дозволяє сподіватися, що «чорно-жовті» у Прем’єр-лізі затри­маються. Хоча легко «Рухові» навесні не буде: прямі конкуренти, «Інгулець», «Минай» і «Львів», мають по грі в запасі.

Перед зимовою перервою несподі­вано здав позиції «Дніпро-1», який тре­нує колишній наставник «Карпат», хор­ватський фахівець Ігор Йовічевіч. Але це зовсім не означає, що саме дніпря­ни є головними претендентами на ви­літ: попереду ще ціле друге коло… Шан­си вилетіти до Першої ліги має кожна з команд, які займають зараз у турнірній таблиці місця з 10-го по 14-те. А відтак «на дні» у другому колі чемпіонату УПЛ також буде не сумно…

Схожі новини