Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Без Коноплянки, але з Коноплею

Як зіграє експериментальний склад футбольної збірної України проти топ-збірних – Німеччини й Іспанії?

Андрію Шевченкові не позаздриш. Три поспіль матчі з переможцями трьох останніх футбольних Мундіалів, збірними Франції, Німеччини й Іспанії, іще й через два дні на третій, — надскладний виклик навіть для збірної Бразилії. Що вже казати про збірну України… Аби головному тренеру «синьо-жовтих» не було сумно, напередодні цих поєдинків наша національна збірна зіткнулася із величезними кадровими проблемами. Спочатку травми відразу у кількох гравців, потім позитивні тести на коронавірус у донецькому «Шахтарі»… Як наслідок, Шеві довелося викликати до збірної інших футболістів, серед яких і дебютанти. Чи зможе експериментальний склад «синьо-жовтих» гідно протистояти німцям та іспанцям у Лізі націй?

Найбільшими кадровими втра­тами збірної України можна вва­жати Олександра Зінченка (півза­хисник англійського «Манчестер Сіті» травмував м’яз) і Тараса Степаненка (хавбек «Шахтаря» отримав позитивний тест на ковід). Разом із Русланом Мали­новським Зінченко й Степаненко форму­ють креативний трикутник у центрі півза­хисту, від якого значною мірою залежить гра української збірної. Але будемо спо­діватися, Зінченка й Степаненка зможуть замінити двоє динамівців, відповідно Микола Шапаренко й Сергій Сидорчук.

Травмовані також «шахтарі» Кривцов, Коноплянка й Болбат, динамівці Буяль­ський і Супряга, не відновилися після травм динамівці Попов і Шабанов. Пози­тивний тест на ковід одержав також гол­кіпер «гірників» П’ятов. На самоізоляцію через коронавірус у «Шахтарі» пішли ще четверо його збірників — Матвієнко, Ко­валенко, Марлос і Мораес. (Щоправда, є надія, що вони приєднаються до збірної — якщо четверговий тест на ковід буде у них негативним). Нарешті, уже у Парижі позитивні тести на ковід отримали двоє воротарів — Лунін із мадридського «Реа­ла» і Паньків із «Олександрії»…

Шевченко мусив викликати до збірної інших гравців.

Серед них як дебютанти (Чеберко, Ко­нопля, Зубков, Забарний), так і футболіс­ти, що вже залучалися до лав головної ко­манди (Шепелєв, Безус, Шахов, Кравець).

«Обкатати» експериментальний склад збірної України Андрій Шевченко мав на­году у середу, 7 жовтня, у контрольно­му матчі проти збірної Франції у Пари­жі. Чи зможе наша головна команда гідно протистояти у Києві збірним Німеччини (10 жовтня, 21.45) та Іспанії (13 жовтня, 21.45)? Якщо відверто, особливих надій на успішний виступ «синьо-жовтих» у цих поєдинках Ліги націй УЄФА немає. Ви­їзний матч з іспанцями, у якому госпо­дарі розгромили підопічних Шевченка з рахунком 4:0, показав, що з команда­ми такого рівня наші футболісти грати не готові. Насамперед — психологічно. Топ-збірним українські гравці програють ще до виходу на футбольне поле… Але мож­ливо, дебютанти української збірної бу­дуть відважнішими?

Збірна Шевченка намагається контролювати м’яч і проводити позиційні атаки. І це добре. Утім, виїзний матч проти Іспа­нії продемонстрував, що проти команд, які суттєво переважають нашу збір­ну технічно, грати у комбінаційний фут­бол «синьо-жовті» ще не можуть. Може, контролювати м’яч варто лише з німця­ми, а з іспанцями все-таки краще зігра­ти від оборони, не цураючись навіть «ав­тобуса» біля власних воріт?..

Як на мене, позитивним для збірної України результатом матчів проти нім­ців та іспанців буде навіть одне очко. Воно збереже непогані шанси на те, що у Групі 4 «синьо-жовті» випередять збірну Швейцарії і займуть третє місце, що до­зволить зберегти «прописку» в елітному дивізіоні Ліги націй.

Схожі новини