Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Майстер-клас від Луческу в рушнику

Екстренер «Шахтаря», який очолив «Динамо», привів киян до 9-ї перемоги у Суперкубку

Букмекери, які зазвичай не помиляються, фаворитом матчу за Суперкубок України вважали донецький «Шахтар». Але цього разу букмекери не вгадали… Здолавши «гірників» із рахунком 3:1, Суперкубок у 9-й раз завоювало київське «Динамо». Без сумніву, головним тріумфатором став новий головний тренер «біло-блакитних», румунський фахівець Мірча Луческу.

Для колишнього наставни­ка «Шахтаря» цей поєди­нок був особливо принци­повим. «Команда пішла вперед, а Луческу залишився на місці», — казали у «Шахтарі» після звіль­нення Містера. Той образився. І довів, що «на місці» топчеться не він, а теперішній тренерський штаб «гірників»…

Попри те, що у поєдинку чем­піонату УПЛ проти «Олімпіка» «Динамо» непогано комбінува­ло, здавалося, що протистояти нарівні «Шахтарю» киянам буде ще важко. По-перше, аби нала­годити нові ігрові зв’язки, Мір­чі Луческу потрібно більше часу. По-друге, травмовані Вербіч, Миколенко, Попов, Шабанов є гравцями динамівської «осно­ви». Троє останніх — оборонці, тож Луческу у матчі за Суперку­бок мусив створити фактично нову лінію захисту… Як і прогно­зували фахівці, оборонці «Дина­мо» припускалися помилок. Але вистояли! «Шахтар», звичайно, міг забити більше ніж один гол, але «гірники» бездарно розба­зарювали свої моменти. Оче­видно, бразильці «помаран­чево-чорних» іще не відійшли від програшу «Інтеру» у півфі­налі ліги Європи (0:5), звідси й брак концентрації. Зате дина­мівці продемонстрували просто феноменальну реалізацію: три удари у «рамку» воріт за весь матч — і три голи!

Мірча Луческу переграв португальського наставника «Шахтаря» Луїша Каштру на­самперед тактично. «Гірники» передбачали, напевно, що «Ди­намо» гратиме у короткий і се­редній пас, — а Луческу надав перевагу дальнім передачам. У другому таймі, за рахунку 2:1 на користь «Динамо», усі кияни тривалий час лише захищалися, навіть не намагаючись контра­такувати. «Автобус»? Так. Але ця тактика Луческу виявилася на­прочуд ефективною. «Динамо» витримало шквал атак «Шахта­ря», а потім завдало разючого удару — 3:1.

Чи зможе «Динамо» Мірчі Лу­ческу поборотися з «Шахтарем» за «золото»? Надія на це є, а значить, на вболівальників чекає набагато цікавіший чемпіонат Української Прем’єр-ліги. Бага­то залежить від того, як Каштру й Луческу попрацюють над по­милками. «Шахтареві» треба на­решті налагодити гру у захис­ті (зокрема, навчити бразильців не лише атакувати, а й відбира­ти м’яч у суперників). «Динамо» ж наразі якось мляво перехо­дить із оборони в атаку, коман­ді бракує швидкості… Прогрес у грі наших «грандів» зможе­мо побачити у 2-му турі чемпіо­нату УПЛ, який заплановано на 12 вересня (базовий день). А зараз усю увагу вболівальників буде прикуто до національної збірної України. У Лізі націй під­опічні Андрія Шевченка зіграють спочатку проти збірної Швейца­рії (3 вересня, «Арена Львів»), а потім на виїзді — проти збірної Іспанії (6 вересня).

Схожі новини