Передплата 2024 «Добра кухня»

 «А ми йдемо»... Невже на дно?

Львівські «Карпати» не мають грошей, аби поїхати до Маріуполя. «Зелено-білих» можуть зняти з чемпіонату футбольної Прем’єр-ліги

У попередньому, 28-му турі чемпіонату футбольної Прем’єр-ліги, львівські «Карпати» нарешті зіграли — уперше після виходу клубу з коронавірусного карантину (луцький матч «зелено-білих» проти «Львова» завершився внічию — 1:1). Здавалося, «Карпати» зможуть дограти чемпіонат… Але через два дні після поєдинку проти «Львова» ФК «Карпати» офіційно повідомив: перенесений матч 24-го туру проти «Маріуполя» (1 липня) не відбудеться, оскільки через фінансові проблеми «зелено-білі» не мають грошей на цей виїзд. 4 липня «Карпати» повинні ще раз грати проти «Маріуполя» у гостях, тепер уже поєдинок 29-го туру. Дирекція УПЛ повідомила: у разі повторної неявки на матч львівські «Карпати» буде знято з чемпіонату.

За словами головного трене­ра львівських «Карпат» Романа Санжара, звісткою про ймовірне зняття клубу з чемпіонату УПЛ «команду трохи шокували»… «Але „Карпати“ про­довжують тренуватися, — повідомив на­ставник „зелено-білих“. — Готуємося й чекаємо подальших вказівок».

«Ми не поїхали до Маріуполя, тому що не маємо певної суми для того, щоб провести три тижні за межами Львова, — розповів ЗМІ виконавчий директор «Карпат» Ростислав Ящишин. — Звід­ки така сума? Це проживання в готелях, харчування, переїзд, а також інші витра­ти. Ми порахували, що необхідно близь­ко півтора мільйона гривень. Клуб має двох власників, дві іноземні компанії. З одним співвласником я постійно перебу­ваю в контакті, допомагає чим може. На жаль, Олег Смалійчук не зміг зустрітися з іншим співвласником, і я залишився без необхідної дотації.

Ми цілий рік жили без фінансуван­ня. Тягнули жили, щоб прожити й про­триматися. Це не життя, а існування. Ре­зультати в турнірній таблиці абсолютно відповідають дійсності… Смалійчук го­товий фінансувати виключно свої 50%. Він хотів зустрітися з іншим інвестором, щоб обговорити два варіанти. Перший — продаж, другий — спільне фінансуван­ня, саме так і прописано у договорі про співпрацю двох компаній". За словами пана Ящишина, другим співвласником львівських «Карпат» є… «красива дівчи­на Катя Парпі», яку він бачив «у Фейсбу­ку». Це «чи то гречанка, чи то кіпріотка», причому, каже Ящишин, ані з нею, ані з представниками компанії «Крісан Хол­дінгс» він жодного разу не спілкувався…

Як інформують ЗМІ, боргів «Карпа­ти» мають приблизно 5 мільйонів дола­рів. Через ці борги клуб, найімовірніше, не одержить ліцензії на наступний сезон (дедлайн минув 30 червня), а без неї не зможе виступати у змаганнях… Нагада­ємо, футбольний агент Олег Смалій­чук нещодавно придбав 50% акцій клубу у бізнесмена Петра Димінського (піс­ля смертельної ДТП за його участі той уже кілька років переховується за кордо­ном). Другою половиною акцій «Карпат» начебто володіє український олігарх Ігор Коломойський (через підставних осіб, як-от вищезгадана Катя Парпі), хоча він це заперечує. Співфінансувати «Карпа­ти» Коломойський не бажає, але й про­давати свою частку не хоче (реальні по­купці були, зокрема власники мережі будівельних супермаркетів «Епіцентр»).

Смалійчук, за інформацією ЗМІ, хоче вмовити Коломойського погасити по­ловину боргів «Карпат». Якщо Коломой­ський відмовиться, то Смалійчук начебто готовий викупити частку олігарха у «Кар­патах» на виплату (цю частку оцінюють у 25 мільйонів доларів). Але Коломой­ський зустрічатися зі Смалійчуком не по­спішає… Якщо власники так і не домов­ляться, це може завершитися тим, що ФК «Карпати» взагалі припинить своє іс­нування. Сумний прецедент, пов’язаний з Коломойським як власником, в УПЛ уже є. Був колись такий славний футболь­ний клуб, дніпровський «Дніпро». А потім його не стало. Створений «з нуля» «Дні­про-1» — уже зовсім інша історія…

А тим часом…

Львівські активісти, інформує Leopolis. news, закликали керівництво «Карпат» оприлюднити номери рахун­ків — аби назбирати 1,5 мільйона гри­вень, потрібних для виїзду команди на матч із «Маріуполем» (4 липня).

«Півтора мільйона то не є аж над­то велика сума для нас, — написав у Фейсбуку Андрій Пишник. — Впевне­ний, скинувшись по 100 грн, можемо за один-два дні назбирати необхідну суму, щоби команда змогла виїхати на другий матч із „Маріуполем“. Коли, як не зараз, нам об’єднатись і показати, що ми справжні леви (а не вівці)?».

Схожі новини