Передплата 2024 «Добрий господар»

Замість Євро-2020 буде Євро-2021

А єврокубки планують дограти у червні цього року

Масштабні футбольні форуми, чемпіонати світу і Європи, скасовували востаннє через Другу світову війну. Навіть у нічному кошмарі не могло наснитися, що таке може трапитися знову… Але свої печальні корективи внесла пандемія коронавірусу. УЄФА прийняв рішення перенести Євро-2020 на наступний рік. Тож уперше в історії фінальний турнір футбольного чемпіонату Європи відбудеться непарного року — 2021-го.

За рішенням УЄФА, прийня­тим після обговорення ситуа­ції з представниками футболь­них асоціацій 55 держав Старого континенту, Євро-2021 відбудеться з 11 червня по 11 липня 2021 року. Міс­це проведення залишили без змін — у 12 містах Європи. Зрозуміло, усі 20 збірних, які вже пробилися до фіналу Євро, у тому числі збірна України, гра­тимуть на цьому турнірі наступного року. На кінець березня 2020-го були заплановані матчі плей-оф, що мають визначити ще чотири збірні-учасниці Євро (одна з них потрапить до «укра­їнської» групи). УЄФА вирішив, що ці поєдинки плей-оф пройдуть у червні цього року.

Контрольні матчі збірної України зі збірними Франції і Польщі, заплано­вані на 27 (Париж) і 31 березня (Хо­жув), не відбудуться. Скасовано й тренувальний збір «синьо-жовтих», який мав розпочатися наступно­го тижня. УЄФА планує, що березне­ві контрольні матчі збірних, зокрема підопічних Андрія Шевченка, будуть зіграні на початку червня.

Через рік у збірній України мо­жуть статися суттєві кадрові зміни. Зокрема, Андрій Ярмоленко, Євген Коноплянка, Марлос і Мораес є ві­ковими футболістами. Хтозна, у якій формі будуть наступного літа… З ін­шого боку, зараз тільки відновлю­ється від травми Роман Яремчук. Невідомо, чи набрав би форму до червня цього року. Тепер має час до наступного… Але найбільший щас­ливчик у цій зовсім не щасливій си­туації — Артем Беседін. Євро-2020 нападник київського «Динамо» мав пропустити — через річну дисквалі­фікацію за вживання заборонених препаратів (начебто лікар «Дина­мо» дав Беседіну не ту піґулку). А на Євро-2021 Артем уже зможе зігра­ти, якщо, звісно, його запросить до збірної Шевченко.

До речі, улітку 2020-го, у лип­ні, контракт головного тренера збір­ної України з Українською асоціацією футболу (УАФ) завершиться. Буде­мо сподіватися, УАФ найближчим ча­сом підпише з Шевою новий контракт, — аби наша головна команда не залишилася без наставника. Нагада­ємо, Шевченка хочуть бачити трене­ром керівники італійського «Мілана», зокрема старий приятель Андрія Ми­колайовича, знаменитий у минулому захисник «россонері» Паоло Мальдіні.

«Розібрався» УЄФА також із євро­кубками. Усі незіграні матчі 1/8 фі­налу Ліги чемпіонів і Ліги Європи заплановано зіграти у червні цьо­го року. (Нагадаємо, у ЛЄ донецький «Шахтар» обіграв на виїзді німецький «Вольфсбург» — 2:1, а матч-відповідь не відбувся). Фінал Ліги Європи за­плановано на 24 червня, а Ліги чемпіонів — на 27-ме. Якщо дозволить коронавірус…

Усі національні футбольні чемпіо­нати у Європі призупинено. В італій­ській Серії, А вважають, що крайній термін відновлення турніру — 9 трав­ня (аби завершити чемпіонат у лип­ні). Оптимістично налаштований і гла­ва іспанської Ла Ліги Хав’єр Тебас: «Стартувати можемо в травні або на­віть червні… У Китаї вже знову готу­ються грати. Сподіваюся, у нас усе-таки вийде довести сезон до кінця». А ось керівництво Англійської прем’єр-ліги у таке не дуже вірить. Джерело Sky Sports у АПЛ каже, 75%, що сезон дограти не вдасться… Як тоді визна­чити, хто чемпіон, хто гратиме у єв­рокубках, хто вилітає у «чемпіоншіп»? В АПЛ хочуть, аби усі її клуби дійшли згоди. Інакше, мовляв, не уникнути судових позовів.

А тим часом…

«Копа Америка», що мав від­бутися в Аргентині й Колумбії з 12 червня по 12 липня 2020-го, перенесено на 2021 рік.

Схожі новини