Передплата 2024 «Добрий господар»

«Джоко» чекає на суперника у фіналі

А за титул чемпіонки тенісного Australian Open позмагаються Мугуруса й Кенін

У першому півфіналі першого цього року тенісного турніру «Великого Шолому», Australian Open у Мельбурні, зустрілися дві тенісні легенди — серб Новак Джоковіч і швейцарець Роджер Федерер. Це був їхній уже 50-й (!) матч між собою. Свою 27-му перемогу в цьому протистоянні здобув Джоковіч — 7:6, 6:4, 6:3.

У першому сеті 38-річний швей­царський ветеран вів із рахунком 4:1, а потім за рахунку 5:3 мав свою подачу. Але, схоже, Роджеру баналь­но забракло сил… У півфіналі Аustralian Open Джоковіч обіграв Федерера вже вчетверте. Причому щоразу, коли Но­вак у Мельбурні доходив до цієї стадії турніру, він потім перемагав у фіналі. Чи саме так буде на цьогорічному Аustralian Open? У фінальному матчі серб зіграє з переможцем іншого півфіналу, у якому в п’ятницю, 31 січня, поміряються силами австрієць Домінік Тім і німець Алєксандр Звєрєв. Якщо у фіналі переможе Джоко­віч, то саме він очолить рейтинг ATP. Те­перішня перша ракетка світу, іспанець Рафаель Надаль, у ¼ фіналу «мейджо­ра» в Мельбурні програв Тіму.

А у жінок відомі вже обидві учасниці суботнього фіналу. Кривдниця українки Еліни Світоліної, іспанка Гарбіньє Мугу­руса, перемогла у півфіналі румунку Си­мону Халеп — 7:6, 7:5. Напередодні цього матчу багато хто сумнівався, що Гарбіньє пройде досвідчену й уперту Симону. Але Мугуруса довела, що її мельбурнські пе­ремоги над двома тенісистками з топ-10 світового рейтингу, Світоліною і нідер­ландкою Бертенс, були не випадковими. Цікаво, що у першому сеті румунка мала аж 4 сетболи (тобто можливості виграти сет одним розіграшем), а у другому вела 5:3… «Можливо, я могла би бути трохи сміливішою під час розіграшів важливих очок. Але я цього не зробила, — розпові­ла після гри Халеп. — У важливі моменти матчу Гарбіньє грала трохи відважніше». Завдяки виходу до півфіналу Australian Open Мугуруса, яка перед цим турні­ром була у рейтингу WTA 34-ю, гаран­тувала собі 16-те місце. А якщо виграє титул, буде 12-ю. Іспанка раніше вигра­вала «Ролан Гаррос» і Вімблдон, але на Australian Open до фіналу не доходила.

Суперницею Мугуруси в фіналі буде американка Софія Кенін. Вона змогла обіграти в півфіналі першу ракетку сві­ту, австралійку Ешлі Барті — 7:6, 7:5. В обох сетах господарка кортів мала по­двійні сетболи. Ешлі дуже хотіла пере­могти на рідних кортах і через це дуже хвилювалася… Вихід до фіналу «шоло­му» в Мельбурні дозволить Кенін дебю­тувати у топ-10 рейтингу WTA. Амери­канка вже гарантувала собі 9-те місце, а якщо у фіналі виграє у Мугуруси, то буде 7-ю. Першою ж ракеткою світу за­лишиться Барті.

А тим часом…

Наступного тижня жіноча збірна України з тенісу гратиме у Кубку Федера­ції. Поєдинки у Першій групі Євро-Африканської зони відбудуться в естон­ському Таллінні. У четвер, 6 лютого, наші тенісистки зіграють проти збірної Болгарії (16.00), а у п’ятницю, 7 лютого, — проти збірної Хорватії (16.00). У суботу, 8 лютого (13.00), відбудуться матчі за право вийти до плей-оф Сві­тової групи: переможці груп, А і В зіграють проти команд, що посядуть у цих групах другі місця. За збірну України зіграють серед інших наші найсильні­ші тенісистки, Еліна Світоліна й Даяна Ястремська.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень