Передплата 2024 «Добрий господар»

Зінченко так і не дочекався Матвієнка в АПЛ

Замість захисника «Шахтаря» лондонський «Арсенал» придбав оборонця бразильського «Фламенго»

Кінець січня ледь не ознаменувався гучним футбольним трансфером: захисника донецького «Шахтаря» й збірної України, екскарпатівця Миколу Матвієнка, активно «сватали» у лондонський «Арсенал». Здавалося, перехід точно відбудеться… Але з великої хмари — малий дощ. Матвієнко й надалі у таборі «помаранчево- чорних».

Як припускали британські ЗМІ, ідея купити Мат­вієнка могла зародитися у нинішнього головного трене­ра «Арсенала» Мікеля Артети під впливом непоганої гри, яку 23-річний захисник «Шахтаря» продемонстрував у матчах «гір­ників» проти «Манчестер Сіті» у Лізі чемпіонів. Артета тоді був ще помічником наставника «міс­тян» Хосепа Гвардьоли. Лінія оборони «Арсенала» потребує підсилення, констатував Арте­та, і одним із кандидатів назва­ли саме Миколу Матвієнка.

Контракт Матвієнка з «Шах­тарем» завершиться лише у се­редині 2021 року, тому доне­цький клуб може торгуватися, намагаючись одержати за сво­го оборонця максимальну суму. Саме так «Шахтар» і зробив: за­жадав за Матвієнка 30 мільйонів фунтів. Платити такі гроші «ка­ноніри» не захотіли, натомість висунули зустрічну пропози­цію: беремо Матвієнка в оренду до кінця сезону — за 4,5 мільйо­на фунтів, а потім, якщо гравець нам підійде, купимо його за 22 мільйони фунтів. Як і слід було очікувати, така пропози­ція «Арсенала» «Шахтар» не вла­штувала.

У підсумку, замість Матві­єнка лондонський «Арсенал» придбав іншого центрально­го захисника — 26-річного іс­панця Пабло Марі, що виступав за бразильський «Фламенго». За інформацією ЗМІ, «каноні­ри» заплатили за Марі близь­ко 10 мільйонів євро, контракт розрахований до 2024 року. До­свід виступів в АПЛ іспанець уже має: до «Фламенго» він пе­рейшов 2019 року з «Манчестер Сіті».

Чи заграв би Матвієнко в «Ар­сеналі»? Важко сказати. З одно­го боку, Микола останнім часом прогресує, міцно закріпився в основному складі збірної Украї­ни. З іншого боку, в Англійській прем’єр-лізі Матвієнкові дове­лося би протистояти набагато класнішим нападникам, ніж ті, з якими оборонець «Шахтаря» бореться у Прем’єр-лізі україн­ській. Чи був би готовий Мико­ла до зовсім інших, набагато ви­щих швидкостей?

Звісно, досвід виступів в АПЛ допоміг би Матвієнку під час ви­ступів за команду Андрія Шев­ченка. Але це у тому випадку, якби Микола у лондонському «Арсеналі» грав, а не сидів на лаві запасних. Тому, можливо, для збірної навіть краще, що Матвієнко не перейшов в АПЛ зараз, напередодні фінально­го турніру Євро-2020 (стартує у червні). Принаймні у «Шахтарі» Матвієнко гарантовано матиме регулярну ігрову практику.

Шкода лише, що не побачимо найближчим часом протистоян­ня в АПЛ двох українських захис­ників — Олександра Зінченка з «Манчестер Сіті» (у команді Гвар­дьоли номінальний хавбек «Зіна» грає на місці лівого оборонця) і Миколи Матвієнка з «Арсенала». Але ще не вечір. Якщо захисник «Шахтаря» добре проявить себе на Євро, то шлях у топовий єв­ропейський клуб буде для нього відкрито.

Схожі новини