Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тенісний Вімблдон: без надії сподіваємося?

Представництво України в одиночних розрядах цього року скромне – лише Світоліна й Цуренко.

У понеділок, 1 липня, у Великій Британії, неподалік Лондона, стартує Вімблдонський тенісний турнір (змагання в основній «сітці»). Загальний призовий фонд трав’яного турніру «Великого Шолому» становить 2019-го майже 23 мільйони доларів.

Представництво України в одиночних розрядах цього року скромне — в основній «сітці» зіграють лише Еліна Світоліна й Леся Цуренко. Ще три українські тенісистки, Марта Костюк, Катаріна Завацька й Ангеліна Калініна, намагалися пробитися до основної «сітки» крізь кваліфікацію. На жаль, ці спроби виявилися марними. Костюк у першому колі кваліфікації поступилася росіянці Калінській, а Завацька — австралійці Хон. Калініна ж дійшла до півфіналу кваліфікації, де програла чешці Боузковій.

Неприступним виявився кваліфікаційний бар’єр і для наших чоловіків, Сергія Стаховського та Іллі Марченка. Стаховський у півфіналі програв австралійцеві Гаррісу, а Марченку — угорцеві Балашу. Поразка Іллі є особливо прикрою, адже за рахунку 6:2, 5:1 на свою користь він мав подвійний матчбол…

Перспективи Світоліної і Цуренко на Вімблдоні виглядають непевними. Еліна і у своїй найкращій формі на траві не виблискувала (м'яко кажучи). Тож сподіватися на те, що зараз, коли Світоліна переживає затяжний спад, вона раптом «запалить» на Вімблдоні, не доводиться… Утім, так чи інакше, як би не зіграла Еліна на трав’яному «Шоломі», своє теперішнє місце у рейтингу WTA перша ракетка України збереже. А далі чекатимемо на «хардовий» сезон. Якщо Світоліна поверне собі психологічну впевненість, він може бути для неї успішним.

Як і Світоліна, Цуренко на трав’яному турнірі в британському Істборні програла вже у другому колі (шведці Петерсон, яка у рейтингу WTA значно нижче від Лесі). Цуренко, звичайно, може «вистрелити», але сумнівно, що це вдасться киянці саме на траві Вімблдону… Утім, можливо, Лесі допоможе вдалий жереб? Після того, як із британського «Шолому» знялася канадійка Андреєску, Цуренко стала на «Вімблдоні» «сіяною» (32-ю). Тож теоретично на старті турніру може сподіватися на відносно слабших суперниць.

Цікаво, як виступить на трав’яному «Шоломі» новоспечена перша ракетка світу, 21-річна австралійка Ешлі Барті? Грати на траві вона любить і вміє, але ж іще не має досвіду виступів на «Шоломах» у статусі тенісної королеви. Багато залежатиме від того, чи впорається Барті з величезною відповідальністю, яка на неї тиснутиме…

Схожі новини