Передплата 2024 ВЗ

Наразі ні стрільби, ні швидкості...

Перші дві біатлонні гонки, спринт і персьют, українці на Олімпіаді-2018 у Пхенчхані провалили

Найбільші надії в олімпійському Пхенчхані покладаємо на наших біатлоністів, насамперед на жіночу збірну. Утім, наразі українські майстри й майстрині біатлону цих надій не виправдовують. Перші дві гонки у південнокорейському Пхенчхані-2018, спринтерську й гонку переслідування (персьют), наші біатлоністки й біатлоністи відверто провалили.

Перед стартом понеділкової гонки переслідування у жінок найкращу серед українок позицію мала Віта Семеренко, яка у спринті фінішувала 14-ю (відставання від переможниці - 55 секунд). Валя Семеренко, яка у спринті була 46-ю, на старт персьюту вирішила не виходити. Зате стартувала Анастасія Меркушина, хоч у спринті фінішувала 55-ю.

За майже хвилинного відставання від лідера, німкені Лаури Дальмаєр, показати пристойний результат у персьюті Віта Семеренко могла б лише за бездоганної стрільби. Однак - чотири помахи, чотири штрафних кола... Як наслідок, Віта в гонці переслідування фінішувала 18-ю. Зате Меркушина, хоч зробила аж п'ять штрафних кіл, свій результат спринту поліпшила - фінішувала у персьюті 46-ю. Однак навряд чи це може слугувати для Анастасії втіхою... “Був сильний вітер, просто здувало з ніг, - розповідала після спринту Віта Семеренко. - Хоча мені пощастило з вітром на стрільбищі, просто сама не впоралася... Однак нічого, це лише початок”. Сподіваємося, у наступних гонках українки все ж потішать нас результатами пристойного рівня.

А перемогла у жіночому персьюті тріумфаторка спринтерської гонки, блискуча німкеня Лаура Дальмаєр. Виклик їй змогла кинути лише словачка Анастасія Кузьміна, яка демонструвала фантастичну швидкість. Однак після того, як у стрільбі стоячи Кузьміна двічі схибила, а Дальмаєр влучила у всі мішені, долю золотої медалі було вирішено... Словачка все ж не віддала “срібло”, обійшовши француженку Анаїс Бескон лише на дві десятих секунди.

У чоловічому персьюті наші шанси були ще меншими, ніж у жіночому: найкращий з українців, Дмитро Підручний, фінішував у спринті 21-м, відставши від переможця на 49 секунд (Артем Прима був у спринті 40-м, Сергій Семенов - 46-м). Створити сенсацію українцям у гонці переслідування не вдалося. Уже на першій стрільбі лежачи усі не закрили по одній мішені. На другій “лежці” на штрафне коло пішов Прима. На першій стрільбі стоячи українці синхронно не закрили по дві мішені, на другій “стійці” теж помилялися... Зрозуміло, що з такою стрільбою наші біатлоністи не могли сподіватися на пристойний результат. Підручний фінішував 34-м, Прима - 38-м, Семенов - 49-м.

Тріумфатором же чоловічого персьюту став знаменитий француз Мартен Фуркад. Олімпійці мають забобон: якщо несеш прапор своєї країни на церемонії відкритті Ігор, медалі тобі не бачити... Спринт начебто підтвердив цю “істину”: прапороносець збірної Франції Фуркад, який зазвичай чудово стріляє, припустився кількох промахів. Зате у гонці переслідування Мартен довів: справжньому майстрові жодні забобони не завадять! Фуркад біг швидко й стріляв точно, випередивши срібного призера, шведа Себастьяна Самуельсона, на 12 секунд. А бронзову медаль завоював у гонці переслідування німець Бенедикт Доль.

Схожі новини