Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи візьме румунка Халеп свій перший «Шолом»?

Незалежно від цього, українка Світоліна стане третьою ракеткою світу!

На престижному тенісному турнірі Australian Open у Мельбурні визначилися півфіналісти в одиночних розрядах. На жаль, серед них немає Еліни Світоліної: у чвертьфіналі українка поступилася бельгійці Елізе Мертенс (4:6, 0:6). Попри цю поразку, у новому рейтингу WTA, який з’явиться 29 січня, 23-річна Еліна Світоліна покращить свої позиції – знову стане третьою ракеткою світу!

Про це стало відомо після того, як чешка Кароліна Плішкова, яка могла обійти Світоліну в новому рейтингу Жіночої тенісної асоціації, програла у чвертьфіналі румунці Сімоні Халеп (3:6, 2:6). Суперницею Халеп у півфіналі стала німкеня Анжелік Кербер, яка перемогла американку Медісон Кіз (6:1, 6:2). Кербер, схоже, згадала про те, що була першою ракеткою світу, тож Халеп, яка зараз очолює рейтинг WTA, у півфіналі буде непросто. Цікаво, що румунка ще жодного разу не вигравала турнір «Великого Шолому». Може, Сімона зробить це на цьому Australian Open? У другому жіночому півфіналі зійшлися кривдниця Світоліної Мертенс і Каролін Возняцкі з Данії, яка перемогла іспанку Карлу Суарес-Наварро (6:0, 6:7, 6:2).

Поєдинок проти Мертенс був третім чвертьфіналом Світоліної на турнірах «Великого Шолому». Раніше українка двічі грала у чвертьфіналі французького «Ролан Гаррос» (2015, 2017). Торік Еліна ледь не вийшла у Парижі до півфіналу: вигравала в румунки Халеп 6:3 і 5:1, мала матч-бол, але все-таки поступилася. Зараз Світоліна набагато досвідченіша, та й Мертенс, яка у рейтингу WTA 37-ма, – далеко не Халеп. Із 22-річною бельгійкою Еліна зустрічалася минулого року в фіналі турніру WTA у Стамбулі. Тоді впевнену перемогу здобула Світоліна – 6:2, 6:4. Можливо, торішній успіх трохи розслабив українку, і вона не змогла як слід налаштуватися на матч проти Мертенс? Сама ж Еліна каже, що показати свій найкращий теніс у чвертьфіналі їй завадила стара травма стегна.

Попри прикру невдачу у чвертьфіналі, виступ Еліни Світоліної на кортах Мельбурна можна вважати вдалим. Вона покращила свій минулорічний результат на Australian Open, уперше на цьому турнірі пробившись до чвертьфіналу, тож потрібні для просування в рейтингу очки набрала. Попереду у Світоліної важливі турніри у Таїпеї (Тайвань) і Дубаї (ОАЕ), які Еліна торік виграла. На обох турнірах українці треба захищати багато очок, тож про невдачу у чвертьфіналі у Мельбурні треба швидко забути.

У чоловічих півфіналах – відразу два новачки цієї стадії турнірів «Великого Шолому». За відсутності Енді Маррея престиж британського тенісу підтримав Кайл Едмунд, який в 1/4 фіналу здолав третього «сіяного», болгарина Григора Димітрова (6:3, 3:6, 6:3, 6:4). Суперником Едмунда в півфіналі буде хорват Марін Чіліч, що вибив із турніру знаменитого іспанця, першу ракетку світу Рафаеля Надаля (3:6, 6:3, 6:7, 6:2, 2:0 – відмова).

Іще один дебютант півфіналів турнірів категорії Grand Slam – Чон Хен із Південної Кореї. У чвертьфіналі він переміг американця Тенніса Сандгрена (6:4, 7:6, 6:3). У півфіналі Чон Хен побореться зі швейцарським ветераном Роджером Федерером, який здолав Томаса Бердиха з Чехії (7:6, 6:3, 6:4 ).

Схожі новини