Передплата 2024 «Добрий господар»

Горіла «Арена», палала...

Радість від перемоги України над Македонією затьмарена хуліганськими витівками «фанатів»

Два чергові матчі відбору до Євро-2016, проти Білорусі й Македонії, футбольна збірна України виграла. Хоча в обох “валідольних” поєдинках збірна України не продемонструвала змістовної гри, шість очок — у кишені. На жаль, стовідсотковий результат “синьо-жовтих” їхніх турнірних перспектив у групі С не покращив. Несподіваний лідер групи, збірна Словаччини, після домашньої звитяги над Іспанією обіграла ще й білорусів у гостях. Посісти одне з двох перших місць у групі збірній України буде вкрай складно... Непевними відтепер є також шанси “Арени Львів” на те, аби прийняти у цьому відбірному циклі бодай ще один домашній матч національної збірної. Так звані фанати знову палили й жбурляли фаєри, підривали петарди. Одна з них розірвалася біля судді за воротами. Головний арбітр був змушений перервати матч...

В останні 20 хвилин «синьо-жовті» просто «здохли»...

Македонці, хоч ледве впоралися з Люксембургом, виявилися міцним горішком. Гості витримали стартову навалу господарів, і за першої-ліпшої нагоди йшли вперед. Саме македонці мали у першому таймі найкращий момент для взяття воріт. Після класного пасу партнера, що закинув м’яч за спину нашим оборонцям, просто перед воротами П’ятова опинився екс-гравець полтавської “Ворскли” Яховіч. На щастя, наш голкіпер у тому епізоді, як і загалом у матчі, зіграв блискуче... Українці забили гол “у роздягальню” після чергового флангового проходу активного Коноплянки. М’яч відскочив від Ярмоленка на Сидорчука, який розстріляв ворота гостей. Добре, що Михайло Фоменко нарешті прислухався до експертів і замість свого любимчика Едмара, який зараз не в формі, довірив місце в основному складі Сидорчуку. У двох матчах збірної цей молодий динамівець забив двічі.

Другий тайм українці розпочали з атак. І заробили пенальті — футболіст гостей зачепив у власному штрафному Зозулю. Якби Ярмоленко забив, то, напевно, “синьо-жовті” без проблем довели би матч до перемоги. Але Андрій лише струсонув поперечку... Протягом 15-ти хвилин після цього українці демонстрували найкращий у цьому матчі футбол. Ярмоленко, Коноплянка і Федецький розривали захист македонців. Грали ефектно — але не ефективно. Гол, здавалося, назрівав, але чогось постійно бракувало... На останні ж хвилин 20 сил “синьо-жовтим” не вистачило. Наші футболісти банально “здохли”. Македонці перехопили ініціативу, “пожежі” біля воріт П’ятова виникали одна за другою. У Будьківського, який замінив Зозулю, чіплятися за м’яч попереду, біля штрафного гостей, не виходило... Як і поєдинок у Білорусі, матч на “Арені Львів” міг завершитися внічию. Але спортивне щастя було на нашому боці.

Українські сподівання на Білорусь були марними. “Сябри” вдома програли Словаччині, яка зробила вагому заявку на прямий вихід на Євро. Україні тепер треба не лише обов’язково брати усі “свої” очки, а й здобувати пункти у виїзному матчі зі словаками й двох поєдинках із чинними чемпіонами Європи, іспанцями... Можуть допомогти нам македонці, які 15 листопада прийматимуть словаків. Щоправда, Македонія мусить атакувати, тож Словаччина зможе зіграти у той футбол, який у неї виходить найкраще, — від оборони, на контратаках... Але, якщо македонці зіграють у Скоп’є не гірше, ніж у Львові, шанси бодай на нічию є. 15 листопада у групі С відбудуться також матчі Люксембург-Україна та Іспанія-Білорусь. “Синьо-жовтих” влаштує тільки один результат — перемога.

Горе-фанати ганьблять Львів на всю Європу. Навіщо ж пускати їх на стадіон?

На жаль, футбольне свято на “Арені Львів” знову зіпсували неповнолітні хулігани, яких у нас прийнято називати фанатами. Після матчу Україна-Сан-Марино санкції на львівський стадіон наклали у ФІФА. Тепер, не виключено, “Арену Львів” покарає УЄФА...

На підходах до стадіону почув телефонну розмову одного з цих “ уболівальників”. “А фаєри вже пронесли? Без проблєм? Ну то вшьо, будемо палили”... І справді, попри численні візуальні й звукові попередження про заборону використання на трибунах піротехнічних засобів, фаєрів і петард у “фанатському секторі” не бракувало. У другому таймі петарду кинули просто під ноги судді за воротами! Головний арбітр був змушений перервати матч. Через кілька хвилин гру продовжили, але, в принципі, суддівська бригада мала підстави припинити поєдинок. У такому випадку, імовірно, збірній України зарахували би технічну поразку... Зараз, очевидно, слід чекати на каральні санкції УЄФА. “Боюся, УЄФА не обмежиться штрафом, а застосує більш серйозне покарання, — заявив колишній футболіст київського “Динамо” Стефан Решко.

— Наприклад, присудить збірній провести кілька домашніх матчів за порожніх трибун. Або, як і ФІФА, що заборонив Львову приймати відбір до ЧС-2018, вилучить місто з місць проведення кваліфікації Євро-2016. Адже це не перший такий випадок за останній час на “Арені Львів”.

Чимало справжніх футбольних уболівальників вважають дії хуліганів на “Арені Львів” навмисною провокацією — з метою дискредитації патріотичного Львова. Інші переконані, що фаєри і петарди — це просто вияв дурості... Так чи інакше, безлад на трибунах треба припиняти. Може, просто не треба пускати цих “піротехніків” на стадіон?

Не бачу жодної проблеми, якщо львівські матчі збірної (якщо такі ще будуть) обійдуться без так званих фанатів. Решта вболівальників, адекватних і не агресивних, зможуть забезпечити збірній Україні таку саму гарячу підтримку, яку вона завжди мала у місті Лева. А “фанати”, якщо не бажають виконувати правила ФІФА і УЄФА, можуть дивитися футбол по телевізору... Хоча мені здається, що власне футбол “піротехніків” не цікавить. Підозрюю, далеко не всі з тих, хто палив 12 жовтня фаєри на трибунах “Арени Львів”, знають, яка саме команда була суперником збірної України...

Схожі новини