Передплата 2024 «Добра кухня»

Не команда зірок, а Команда-зірка

На сенсаційному бразильському Мундіалі – закономірний німецький чемпіон

Футбольний Мундіаль, який завершився у Бразилії, чимало експертів називають найцікавішим за останні роки. Такій оцінці посприяли відразу кілька гучних сенсацій. Одна лише катастрофа Бразилії чого варта! А були ще невихід із групи чемпіона світу Іспанії, провал Англії, Італії і Португалії та подвиг несподіваної Коста-Рики. Були також суддівські ляпи і укус Суареса... Добре, що усі ті сенсації не завадили перемогти на Мундіалі-2014 саме тій Команді, яка найбільше цього заслужила. Збірна Німеччини вкотре довела, що футбол — гра колективна.

А судді хто? А Блаттеру видніше

Із першого матчу проти Хорватії арбітри почали допомагати Бразилії. Один суддя придумав пенальті у ворота хорватів, другий не зарахував кілька голів Мексики у ворота Камеруну, чим врешті-решт вивів Бразилію на перше місце в групі. Третій суддя “вбив” Італію у матчі з Уругваєм: вилучив ні за що Маркізіо і не помітив укус Суареса. Незручна для бразильців Італія могла перейти їм дорогу... Організаторам великого турніру вигідно, аби його господарі пройшли якомога далі. У такому випадку комерційний результат чемпіонату кращий. Можна припустити, що президент ФІФА Йозеф Блаттер не вважає роботу вищезгаданих арбітрів невдалою...

Велика Іспанія втомилася від перемог...

Іспанці, схоже, просто втомилися від перемог. У команді назріла зміна поколінь, а її не було, і ось сумний наслідок... Англійці після стартової поразки від італійців так і не змогли взяти себе в руки. Фатальною стала перша невдача (розгром від німців) і для Португалії... Володар “Золотого м’яча ФІФА” Криштіану Роналду старався, але один на футбольному полі не воїн. Та й не був Роналду в Бразилії схожий на себе. Моменти для взяття воріт мав, але “круглий” у ворота не йшов.

«Мараканасо» номер два

Крім суддів, Бразилії до пори до часу сприяла і Фортуна. Чилієць Пінілья міг поховати “канаріньос” іще в 1/8 фіналу, але на передостанній хвилині додаткового часу влучив у поперечину... Уcя підступність футбольної Фортуни проявилася у півфіналі. Певно, бразильці вже шкодували, що Пінілья не забив... 1:7 у півфіналі — не поразка, а катастрофа, національна трагедія! 1950 року Бразилія у вирішальному матчі домашнього Мундіалю програла на “Маракані” Уругваю — 1:2. Ту поразку бразильці назвали “Мараканасо”. І от знову домашній Мундіаль, і знову “Мараканасо”. Не на “Маракані”, зате з цікавішим рахунком... Найочевидніша причина півфінальної катастрофи — збірна Бразилії не витримала психологічного тиску. У країні, де футбол — релігія, усі мріяли тільки про чемпіонство. Перед півфіналом збірна Бразилії просто “перегоріла”...

Найкращий гравець — Мессі...

А чому не Роббен?

Навіть пан Блаттер здивувався, коли найкращим гравцем Мундіалю у ФІФА обрали Ліонеля Мессі. Так, форвард збірної Аргентини був її лідером, “тягнув” команду в багатьох матчах. Але у півфіналі й фіналі Мессі мало чим себе проявив... На мою думку, на звання найкращого футболіста Мундіалю більше заслужив голландець Арьєн Роббен. Невтомний ветеран вів молодших партнерів за собою, як відважний помаранчевий лев! Мессі ще матиме можливість пограти на найвищому рівні, натомість для Роббена цей Мундіаль, найімовірніше, був останнім... Втім, ветеран каже, є ще порох у порохівницях! Принаймні, на Євро-2016 Роббен зіграти хоче.

«Бундесмашину» тепер не зупинити?

“У футбол грають усі, а перемагають німці”, — сказав колись англійський форвард Гаррі Лінекер. Утім, німці востаннє були чемпіонами світу ще 1990 року. Зате практично завжди “бундестім” серед претендентів на чемпіонство. 2002 року Німеччина грала у фіналі Мундіалю, 2006 і 2010-го — у півфіналах. Завидна стабільність! Найбільша зірка у команді Йоахіма Льова — уся команда. Саме колективна гра “бундесмашини” розтрощила захист Бразилії і розбила врешті-решт “залізобетон” оборони Аргентини... Знаменитий Франц Бекенбауер передрікає: тепер німців не зупинити, і вони продовжать перемагати. Льов зі збірної не йде, більшість гравців — у розквіті футбольних років. Бекенбауер, не виключено, має рацію... На Євро-2016 ця збірна Німеччини точно буде фаворитом.