Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нам би Ісландію! Чи хоча б Румунію...

Серед можливих суперників України у матчах плей-оф також Франція і Швеція

Футбольного дива не сталося — Польща не змогла відібрати в Англії очки на “Вемблі”. Хоч моменти у поляків були... Англія їде до Бразилії. Україна ж прогнозовано розгромила Сан-Марино і тепер 15 та 19 листопада побореться за путівку на Мундіаль-2014 у стикових матчах. Німці, що перемогли на виїзді шведів із хокейним рахунком 5:3, допомогли Україні обійти в рейтингу ФІФА Швецію і стати у жеребкуванні “сіяною”. Тож серед можливих суперників “синьо-жовтих” у матчах плей-оф — “несіяні” Ісландія, Румунія, Франція і Швеція. Жеребкування — 21 жовтня.

«Лєвандовський — не Мессі чи Роналду»

Дехто в Україні мав сумніви: чи будуть поляки, які вже “пролетіли” повз Мундіаль, битися з англійцями у Лондоні? Дарма сумнівалися. На “Вемблі” прийшло близько 30 тисяч польських уболівальників, які гнали “кадру” вперед. Заробітчанам із Польщі дуже хотілося, аби “біло-червоні” засмутили їхніх працедавців... І шанси зробити це поляки мали. Особливі надії у Польщі (і в Україні) покладали на форварда дортмундської “Боруссії” Роберта Лєвандовського. Мовляв, якщо у півфіналі Ліги чемпіонів забив чотири голи мадридському “Реалу”, то Англії хоча б один заб’є... Партнер Лєвандовського з “Боруссії” Якуб Блащиковський кілька разів виводив Роберта на забивну позицію. Але той ці моменти змарнував.

“Польща в Англії виграти не вміє, — підсумувала польська “Газета виборча”. — Хоч намагалася грати видовищно. Феноменальний Щенсни захищав ворота як у трансі, Мєжеєвський диригував, шарпалися Блащиковський з Лєвандовським... Але цього замало”.

А ось думка оглядача англійського видання Daily Mail: “Такі гравці, як Мессі чи Роналду, показують свій клас у найважливіших матчах. Лєвандовський, хоч прекрасний футболіст, цієї властивості не має”.

Ліміт невдач у «стиках» ми вже вичерпали?

Досвід участі “синьо-жовтих” у стикових матчах великий, але сумний. Чотири спроби — чотири поразки... Лише Німеччина була об’єктивно сильнішою за Україну. Пройти Хорватію не дав злощасний суддя із красномовним прізвищем Педерсен, обіграти в Києві Словенію не дозволив рясний листопадовий снігопад. А з Грецією чотири роки тому взагалі був анекдот: через начебто зависокі ціни на квитки на не фартову для збірної “Донбас Арену” не прийшли вболівальники... Як буде п’ятого разу? Принаймні, теорія ймовірності на боці України! Ліміт невдач у стикових матчах ми начебто вже вичерпали...

Серед імовірних суперників “синьо-жовтих” у плей-оф найсильнішим здається Франція. Це одна з топ-команд Європи. Французів ми ніколи не перемагали, максимум грали внічию. На домашньому Євро-2012 українці програли “півникам” без шансів... Шведи із суперфорвардом Златаном Ібрагімовичем — також не подарунок. Хоча на Євро ми їх обіграли... Натомість румуни і особливо ісландці виглядають як цілком прийнятний жереб. Хороші команди, але... Якщо такі збірні не перемагати, що нам робити на Мундіалі?

Жеребкування матчів плей-оф — у понеділок, 21 жовтня. Якось не віриться, що “сліпий” жереб зведе Францію з Португалією — у ФІФА хочуть бачити на Мундіалі обидві ці збірні. Французам, напевно, кинуть підстаркуватих греків, Роналду й компанії випадуть недосвідчені ісландці. Тож українським захисникам, припускаю, доведеться стримувати старих знайомих — або шведа Ібрагімовича, або румуна Маріку...

Група Н

Сан-Марино — Україна 0:8

Англія — Польща 2:0

Чорногорія — Молдова 1:5

І В Н П М О

1. АНГЛІЯ 10 6 4 0 31-4 22

2. Україна 10 6 3 1 28-4 21

3. Чорногорія 10 4 3 3 18-17 15

4. Польща 10 3 4 3 18-12 13

5. Молдова 10 3 2 5 12-17 11

6. Сан-Марино 10 0 0 10 1-54 0

Схожі новини