Передплата 2024 «Добрий господар»

Мундіаль по БЛАТтерУ

У ФІФА визнають: рішення віддати футбольний ЧС-2022 Катару було «неприпустимою помилкою»

Ось уже скоро три роки, як виконком ФІФА визначив місцем проведення футбольного Мундіалю 2022 року Катар.

А термінів проведення турніру немає досі! Спочатку у відомстві Йозефа Блаттера “здогадалися”, що у червні-липні в Катарі (це міні-держава у Перській затоці) буде “трошки” гаряче, і вирішили перенести Мундіаль на... січень. Цей план розкритикували, і у ФІФА народився новий — Мундіаль-2022 у листопаді-грудні. За інформацією німецького видання Kicker, фінальний матч начебто має відбутися 18 грудня.

Про страшну літню спеку в Катарі (вдень близько 50 градусів за Цельсієм) першим у ФІФА заговорив глава медичного департаменту організації Мішель Д’Хооге. «Було б краще провести Мундіаль 2022 року у більш прий-нятних умовах, — заявив медично-футбольний чиновник. — Тренування й матчі збірних будуть відбуватися в кондиціонованих приміщеннях, за температури 21 градус за Цельсієм, але ми не повинні забувати про вболівальників. Багатьом фанатам буде складно перенести незвичайну спекотну погоду”. Згодом погодні умови в Катарі стали раптом більш зрозумілими і самому Блаттеру. “Проводити катарський Мундіаль-2022 у червні-липні — нерозумно, нераціонально, — визнав президент ФІФА. — Чемпіонат світу — не тільки стадіони, які можна охолодити. Це ще чимало різних заходів довкола турніру».

Йозеф Блаттер запропонував провести Мундіаль у Катарі взимку — у січні. Однак цю ідею футбольний світ не сприйняв. Назвавши рішення про проведення Мундіалю в Катарі “неприпустимою помилкою”, член виконавчого комітету ФІФА Тео Цванцігер наголосив: “Пропозиція президента ФІФА Йозефа Блаттера провести чемпіонат світу взимку неприйнятна. Такий розвиток подій завдасть величезної шкоди структурам усіх європейських федерацій”. Утім, надій на те, що ці федерації будуть у захваті від ідеї провести Мундіаль-2022 у листопаді-грудні, також немає. Адже осінньо-зимовий чемпіонат світу суттєво перекроїть календарі національних першостей. Незрозуміло також, коли грати матчі Ліги чемпіонів і Ліги Європи...

Як ЖЕ СТАЛОСЯ, що ФІФА віддало Мундіаль-2022 спе-котному Катару? «2010 року всі члени виконкому ФІФА, які вибирали країну-господаря чемпіонату світу 2022 року, одержали звіт, в якому йшлося про проблеми проведення турніру в таких умовах. Були втручання на різних рівнях. Геополітика зробила свою справу, — виправдовується Блаттер. — Перед вибором країн-господарок тут, у Цюріху, були зустрічі з політиками. І вони вплинули на вибірників. Немає жодних доказів, що хтось одержав гроші за голосування за якусь країну. Але комітет з етики може почати розслідування, аби довести, що все відбулося чесно й правильно».

Мовляв, ці кляті політики нам голови задурили, а ми, футбольні чиновники, невинні овечки, клюнули на цю приманку, — але без жодної особистої користі... У таку “лагідну” версію скандального вибору 2010 року не вірять, зокрема, журналісти авторитетного видання France Football. Вони опублікували серію матеріалів (аж на 22 сторінках!), які доводять: право провести футбольний Мундіаль 2022 року Катар одержав тільки завдяки підкупу кількох членів виконкому ФІФА.

France Football, зокрема, стверджує: голос президента Африканської конфедерації футболу Ісси Аяту був куплений за 1,5 мільйона доларів. Катар також «спонсорував» Конгрес африканської Конфедерації — на 1,25 мільйона доларів. Як наслідок, четверо членів виконкому ФІФА від Африки проголосували за Катар... Поза тим, з’ясували журналісти французького видання, президента УЄФА Мішеля Платіні попросив віддати голос за Катар тодішній президент Франції Ніколя Саркозі — “з геополітичних міркувань”. Які, одначе, мають цілком конкретний фінансовий вимір. Як встановив France Football, 2010 року Саркозі й Платіні зустрічалися з принцом Катару Шейхом Тамімом бін Хамадом бін Халіфою Аль-Тані, — щоб обговорити катарські інвестиції у французький футбол. А 2011 року компанія Qatar Investment Authority придбала 70 % акцій футбольного клубу «Парі Сен Жермен»...

Утім, усі ці звинувачення чиновникам ФІФА — як із гуся вода! “Ми не одержали свідчень або підозрілих фактів, які могли би вказувати на корупційну складову в ході процедури виборів господарів Мундіалю 2018 (відбудеться в Росії — Авт.) або 2022 років, — заявив генеральний секретар ФІФА Жером Вальке. — Якби щось таке було, хіба президент ФІФА або будь-який інший чиновник пройшли би повз такі факти?”. Запитання риторичне... А тим часом, коли саме гратимуть футболісти під час катарського Мундіалю-2022, — улітку, взимку чи восени, — і досі не відомо.

Схожі новини