Передплата 2024 «Добрий господар»

«Зелено-біле» фіаско

«Чорноморець» вперше здобув у лізі вольову перемогу над «Карпатами»

У першому домашньому офіційному матчі року «Карпати» не зуміли зберегти переможний рахунок у грі з «Чорноморцем», котрий вперше у чемпіонатах здобув вольову перемогу над «зелено-білими» — 2:1. «Кривбас» з переконливим рахунком 3:0 розгромив «Зорю». Донецьке дербі «Металурга» проти «Іллічівця» переможця не виявило — 0:0. «Таврія» з рахунком 1:0 в гостях здолала явних аутсайдерів чемпіонату із запорізького «Металурга».

Незважаючи на прохолодну дощову погоду, перший у ювілейному для «Карпат» році матч зібрав досить пристойну аудиторію —

10 750 глядачів. Порівняно з минулим туром у складах суперників відбулись певні зміни. У львів’ян місце дискваліфікованого захисника Ксьонза зайняв Озарків, в одеситів замість Сантани та Рієри з’явились Зубейко та Фонтанельо.

Гості швидко могли відкрити рахунок, коли Матос, пробиваючи головою, влучив у поперечину і м’яч залишив поле. Одесити продовжували шукати шляхи взяття воріт, і Богатінов рятує ворота після удару Зубейка. «Карпати» поступово вирівняли становище, і вже Безотосний не дозволяє потрапити м’ячу у ворота після удару низом в ближній кут Гладкого, перевівши м’яч на кутовий. І після цього стандарту у штрафному «моряків» Безотосний встиг ліквідувати загрозу.

«Зелено-білі» за активної підтримки вболівальників продовжували володіти ініціативою, і захисники «Чорноморця» не без труднощів руйнували атаки «Карпат», а при нагоді небезпечно контратакували. Після рейду правим флангом та навісної передачі Бурдужана на Бакая знову рятує ворота Богатінов, перевівши м’яч на кутовий. Під кінець тайму паніка вже була в штрафному «моряків», коли карпатівці Кенія та Мілошевіч пробивали в рамку воріт, але на шляху м’яча виростали суперники з «Чорноморця».

Під час перерви Ніколай Костов зробив заміну в атакуючій ланці, випустивши Вукчевіча замість Зеньова. І після чергової атаки чорногорець дальнім ударом перевірив пильність Безотосного. Згодом трибуни вибухнули оваціями, коли після пасу Кенії капітан «Карпат» Худоб’як ударом з ходу з-за меж штрафного влучно пробив впритул зі стійкою. Так перервалась у чемпіонаті суха серія «Чорноморця», яка тривала 353 (!) хвилини.

Команда Романа Григорчука кинулась відігруватись, і після кутового у виконанні Рієри небезпечно пробивав головою Матос, але Богатінов перевів м’яча на кутовий. Після наступної атаки «Чорноморця» гості таки зуміли встановити рівновагу. Політило навісною передачею вивів на ударну позицію Бурдужана, який з декількох метрів пробив у ближній кут воріт суперника. Та на цьому неприємності для «Карпат» не закінчились. Бурдужан дав пас на івуарійця Джедже, і той також з ходу пробив низом в той же кут воріт. Так одесити вперше з 1995 року провели у Львові більше одного гола.

Тепер ще більше активізувались господарі, і після дальнього удару Озарківа знову рятує команду Безотосний, перевівши м’яча, що летів під поперечину, на кутовий. Міг відзначитись і джокер Костова Марселіньо, після потужного удару якого м’яч влучив у ближню штангу. На останніх хвилинах матчу вже Пластун хапається за голову, пробивши мимо після кутового удару Штіліча.

У підсумку «Чорноморець» здобув першу у лізі вольову перемогу над «Карпатами» і збільшив свою безпрограшну у прем’єр-лізі серію до дев’яти ігор — вісім перемог та одна нічия. При цьому перервалось «нічийне» львівсько-одеське протистояння, яке з 2009 року тривало п’ять ігор.

Перемогу «Таврії» під кінець поєдинку дальнім ударом під поперечину приніс Гуменюк, коли м’яч по дивній траєкторії застав зненацька воротаря запоріжців Руденка. У складі металургів дебютував серед еліти Андрій Гайдаш, син відомого у минулому нападника Олександра Гайдаша.

У Кривому Розі героєм матчу став Самодін, який оформив свій вже 4-й дубль у чемпіонатах. Спочатку російський легіонер головою замкнув флангову передачу Лобжанідзе, а після перерви реалізував свою вилазку до штрафного Постранського, для якого пропущений гол став 200-м у лізі. А між цими м’ячами вперше у лізі гол у свої ворота забив Вернидуб, намагаючись ударом голови перервати передачу Братуловіча. Так син наставника «Зорі» Юрія Вернидуба став автором вже 10-го у лізі самострілу гравців луганського клубу. Шанс вирвати перемогу для донецького «Металурга» втратив бразилець Мораес, який вдруге за сезон не зумів реалізувати пенальті у ворота «Іллічівця», які захищав Худжамов.

Вчора відбулися інші матчі 20-го туру: «Говерла» — «Дніпро», «Ворскла» — «Шахтар», «Волинь» — «Динамо» та «Арсенал» — «Металіст».

Третій тайм

Ніколай КОСТОВ,

головний тренер «Карпат»

«Комплімент «Чорноморцю» за цю перемогу. Попри це задоволений своїми гравцями, хоч результат здобути нам не вдалося. Загалом гра хороша вийшла. Але це футбол і не завжди вдається перемогти. Ми повели в рахунку, і на якийсь момент наш суперник просто зупинився, не знав що робити. Ми ж пропускаємо елементарний гол. Психологічно, може, десь це вплинуло на гравців. На жаль, не можу привітати гравців, але старанням їхнім я задоволений. Ми грали на перемогу. Я вірю в команду, будемо старатися далі і прогресувати».

Роман ГРИГОРЧУК,

головний тренер «Чорноморця»

«Рівень футболу був високий. Не бракувало боротьби, техніки, тактики. Раді, що ми в цих умовах виграли. Для нас була складна гра. Розуміємо, що «Карпати» — серйозний суперник, і тим цінніші є ці три очки. Живемо зараз думками про Лігу Європи. Всі на це налаштовані, але говорити поки що немає змісту. Нам треба ще сильніше сконцентруватися і робити наступний крок».

Схожі новини