Передплата 2024 ВЗ

Їх поважали і в Москві, і в Єревані, і в Бухаресті...

У Львові вшанували уславлених ветеранів футбольного клубу «Карпати»

В актовому залі Львівського державного університету фізкультури (ЛДУФК) в рамках святкування 50-річчя ФК «Карпати» відбулася зустріч з карпатівськими ветеранами. Тими, які стояли біля витоків команди у 1963 році, і тими, що 1969 року здобували найпочесніший в історії «зелено-білих» трофей — Кубок СРСР.

Приміщення ЛДУФК обрали тому, що 1962 року вісім студентів тоді ще інституту фізкультури були кістяком чемпіона та володаря Кубка Львівської області — команди «Сільмаш», на базі якої були створені «Карпати». Символічно, що першим на святкову сцену вийшов 85-річний Василь Соломонко, який на той час завідував кафедрою спортивних ігор інституту фізкультури. Вже багато років професор ЛДУФК Соломонко передає свої знання та досвід не одному поколінню студентів-спортсменів.

Згодом на сцену піднімалися гравці «Карпат» зразка 1963 року — перший воротар Юрій Сусла, перший капітан Олександр Філяєв, Йосип Фалес та Борис Рассихін, який 1989 року був головним тренером відроджених «Карпат». Потім прийшла черга овацій і на адресу кубкових ветеранів «зелено-білих» — Ростислава Поточняка, Геннадія Лихачова, Володимира Данилюка, Богдана Грещака та Ігоря Кульчицького. Останній, як і далекого вже 1969-го, вийшов на сцену з кришталевим Кубком СРСР.

Крім квітів і подарунків від ФК «Карпати», ветерани отримали і спеціальні відзнаки від керівництва ЛДУФК, керівників міського та обласного спорту. Спогади ветеранів львівського футболу з особливим інтересом слухали присутні в залі молоді гравці СДЮШОР «Карпати» та Академії футболу «Карпати», інші відомі ветерани львівського клубу, журналісти та вболівальники. Виступив перед присутніми історик львівського спорту, постійний автор публікацій у «Високому Замку» Іван Яремко, який нещодавно відзначив 70-річний ювілей. З цієї нагоди гвардієць українського футболу Олександр Чижевський вручив старійшині журналістського цеху карпатівську футболку з номером 70. Від імені молодого покоління «Карпат» вітання прозвучали з уст вихованця СДЮШОР «Карпати», гравця юніорської збірної України Тараса Завійського.

До програми ювілейного вечора увійшли й чудові виступи Театру спорту ЛДУФК — учасника міжнародних презентацій та фестивалів в Україні. Усі присутні стали також свідками прем’єри документального фільму, створеного на клубній телестудії. Він називався «Тут вам не рівнина» і в десять хвилин увібрав найяскравіші моменти з життя команди. Вперше уболівальники побачили унікальні кадри — перемогу «зелено-білих» над бразильським «Палмейрасом» у 1970 році та підготовку до матчу проти ірландського «Шелбурна» у 1993 році. Про віхи з життя «Карпат» згадували Юрій Сусла, Борис Рассихін, Лев Броварський, Ігор Кульчицький та Іван Гецко. І, звичайно, не обійшлося без роздачі ветеранами «Карпат» численних автографів та фотосесії на фоні виставлених у залі клубних трофеїв та інформаційних історичних стендів.

На завершення історичної зустрічі заслужений тренер України Юрій Дячук-Ставицький побажав прославленим ветеранам довгих років життя та пообіцяв, що свято лише розпочинається! На присутніх у залі ветеранів протягом року чекають інші подарунки та спеціальні відзнаки — від керівників львівського, українського футболу, нашої держави. А кульмінацією свята стане Урочиста академія в Оперному театрі.

Схожі новини