Передплата 2025 ВЗ

Опубліковані результати спостережень за Великою червоною плямою Юпітеру

  • 13.10.2024, 16:40
  • 133

Космічний телескоп упродовж 90 днів (з грудня 2023 року до березня 2024 року) активно спостерігав за гігантською планетою Сонячної системи Юпітером, який був на відстані 630—820 мільйонів кілометрів від Сонця

Фото ESA / Hubble & NASA
Фото ESA / Hubble & NASA

За цей час астрономи встигли виміряти розмір, форму, яскравість, колір і завихреність Великої червоної плями у період повного циклу коливань. Вони виявили, що Велика червона пляма не така стабільна, як може здатися. Вона коливається у своїй еліптичній формі, похитуючись як желе.

На першому зображенні видно вісім знімків Юпітеру протягом чотирьох місяців. Планета виглядає смугастою з коричневими та білими горизонтальними смугами хмар. Ці смуги називаються поясами (повітря, що опускається) і смугами (повітря, що піднімається).

На другому зображенні можна детально розгледіти Велику червону пляму за той самий період. Вона має вигляд великого червоного овалу посеред смуг хмар кремового кольору.

Велика червона пляма — це гігантський шторм на Юпітері, який існує щонайменше кілька століть. Пляма настільки велика, що її розмір приблизно в 1,3 раза перевищує діаметр Землі. Швидкість вітру всередині Великої червоної плями може досягати 432 км/год.