Передплата 2025 «Добра кухня»

Упродовж пів століття популяції диких тварин у світі зменшилися на 73%: дослідження

  • 10.10.2024, 20:15
  • 158

Всесвітній фонд природи (WWF) зробив глобальне дослідження і виявив, що популяції диких тварин зменшилися у середньому на 73% за 50 років. Це вважають «катастрофічною» втратою видів

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

У звіті WWF про живу природу, який досліджує понад 5 тисяч популяцій птахів, ссавців, амфібій, рептилій та риб, вказано, що від слонів у тропічних лісах до яструбиних черепах біля Великого Бар'єрного рифу популяції стрімко скорочуються. Втрата середовища існування для багатьох екосистем може означати початок кінця.

Зокрема, через діяльність людини 60% рожевих річкових дельфінів Амазонки вимерли. Причинами стали забруднення Амазонки, видобуток корисних копалин і навіть громадські заворушення.

Найбільшою загрозою для диких тварин є деградація і втрата середовищ існування, а також надмірна експлуатація, інвазивні види, хвороби, зміна клімату та забруднення.

Втрата біорізноманіття і зміна клімату швидко підштовхують світ до незворотних переломних моментів, серед яких потенційний «колапс» тропічного лісу Амазонки. Якщо це станеться, то він не зможе блокувати вуглець, що нагріває планету, і пом’якшувати наслідки зміни клімату.

Водночас звіт WWF зафіксував дещо обнадійливе — субпопуляція гірських горил у горах Вірунга в Східній Африці збільшувалася приблизно на 3% на рік між 2010 і 2016 роками. Однак такий окремий успіх недостатній на тлі повсюдного руйнування середовищ існування.

Всесвітній фонд природи опублікував звіт перед Конференцією ООН з біорізноманіття, на якій дискутуватимуть, як відновити природу.