Передплата 2024 ВЗ

Китай втратив новітню атомну субмарину, — джерело

  • 27.09.2024, 09:45
  • 168

Навесні затонув найновіший бойовий підводний човен Китаю із атомним двигуном. Це серйозна втрата для однієї з пріоритетних програм озброєння країни

Фото Planet Labs PBC
Фото Planet Labs PBC

Субмарина затонула на верфі поблизу Уханю наприкінці травня або на початку червня цього року. У країні не розголошували це і намагалася приховати інцидент.

Це сталося саме тоді, коли Китай намагається збільшити свій військово-морський флот, зокрема - флот атомних підводних човнів.

Пентагон назвав Китай своїм головним суперником у перегонах з озброєнь. Водночас американські високопосадовці кажуть, що Пекін використовує політичний і військовий тиск, щоб спробувати підкорити Тайвань — острівну державу, яку Пекін вважає своєю територією.

Натомість Китай стверджує, що намагається створити найпотужніші у світі збройні сили задля «стримування агресії та захисту своїх зовнішніх інтересів».

США достеменно не знають, чи перевозив підводний човен на момент затоплення ядерне паливо, однак експерти кажуть, що це цілком імовірно.

За минулорічним звітом Пентагону, на кінець 2022 року у Пекіну було 48 дизельних ударних підводних човнів і шість атомних.

У цьому звіті йдеться про те, що Китай розвиває свій військово-морський флот, щоб завадити США та партнерам у допомозі Тайваню у випадку конфлікту та досягти «морської переваги» в своєму регіоні.

Судно класу «Чжоу», що затонуло, є першим із нового класу китайських атомних підводних апаратів і має характерну Х-подібну корму, яку розробили для більшої маневреності човна.

Підводний човен побудувала державна компанія China State Shipbuilding Corp. Її спостерігали біля пірса на річці Янцзи наприкінці травня, коли вона проходила остаточне оснащення перед виходом у море. На супутникових знімках видно, що після затоплення на початку червня прибули великі плавучі крани, щоб врятувати судно.

Однак ні китайська армія, ні місцева влада цей інцидент не визнали.

«Затоплення новітньої атомної субмарини, виробленої на новій верфі, уповільнить плани Китаю зі збільшення свого флоту атомних підводних човнів», — зазначив старший науковий співробітник аналітичного центру Heritage Foundation і військовослужбовець ВМС США у відставці Брент Садлер.

Водночас один американський високопосадовець не здивований тим, що Військово-морські сили Китаю спробували приховати затоплення біля пірса нової, першої у своєму класі атомної ударної субмарини. Адже, окрім питань про стандарти навчання та якості обладнання, інцидент піднімає глибші питання — про внутрішню підзвітність китайської армії і нагляд оборонної промисловості Китаю, яка вже давно страждає від корупції.

Хоча підводний човен вдалося врятувати, ймовірно, минуть багато місяців, перш ніж його можна буде випустити в море. Цілком можливо, що серед персоналу субмарини могли бути загиблі чи поранені через інцидент, однак цього американські посадовці достеменно не знають.

Схожі новини