Передплата 2024 «Добрий господар»

Євродепутати хочуть вигнати Угорщину із Шенгенської зони

  • 05.08.2024, 19:30
  • 235

Угорщину можуть виключити із Шенгенської зони через послаблення візових обмежень для росіян

Фото ілюстративне із сайту
Фото ілюстративне із сайту

67 депутатів Європейського парламенту закликали Європейську комісію розглянути виключення Угорщини з Шенгенської зони та розслідувати рішення Будапешту про послаблення правил в'їзду у країну росіян і білорусів.

Про це повідомив литовський політик Пятрас Ауштрявічюс, опублікувавши текст звернення до голови Європарламенту Урсули фон дер Ляєн.

Депутати наголосили, що прем'єр-міністр Віктор Орбан «все більше випробовує терпіння ЄС», а його «безвідповідальне рішення» послабити візові обмеження може посилити російську агентуру та загрожувати безпеці країн-членів Європейського Союзу та їхніх громадян. Як приклад наводять отруєння Скрипалів і вибухи на складах боєприпасів у Чехіїв.

«Наш обовʼязок як європейських установ — захистити європейських громадян від цих загроз і не відкривати повністю кордони для країн, які вважають нас своїми ворогами», — йдеться у зверненні.

Європейська комісія має розслідувати рішення Угорщини — воно може поставити під загрозу функціонування Шенгенської зони та її роль безпечного простору для громадян ЄС.

Якщо Будапешт відмовиться змінювати рішення щодо послаблення правил в'їзду в країну росіян і білорусів, представники ЄС повинні «поставити під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні». Для поїздок угорських громадян можуть запровадити «перевірки та інші необхідні заходи», додається у зверненні.

«Інші країни Шенгенської зони мають право не визнавати візи, видані Угорщиною громадянам росії та білорусі, з відповідними наслідками», — йдеться к листі.

Депутати Європарламенту також пригадали блокування Угорщиною допомоги Україні та санкцій проти рф, а також візит премʼєр-міністра Орбана до москви.. Вони обговорюють війну в Україні, який не дав «жодних позитивних результатів».

Схожі новини