Передплата 2024 «Добрий господар»

Боксерка, яка біологічно є чоловіком, перемогла суперницю за 46 секунд: виник скандал

  • 02.08.2024, 09:30
  • 1 898

Алжирська боксерка Іман Хеліф, яку вважають «біологічним чоловіком», за 46 секунд перемогла представницю Італії Анджелу Каріні на Олімпіаді-2024 з боксу

Фото Genevieve Gluck / X
Фото Genevieve Gluck / X

Вигукнувши «Це несправедливо!», італійка пішла з бою, впала на коліна в центрі рингу й розплакалася.

Рефері підняв руку Хеліф, вказавши на переможницю.

«Це було так боляче. Я ніколи не відчувала таких ударів», — кричала Каріні, хапаючись за ніс.

Це спричинило скандал й обговорення у соцмережах.

Міжнародний олімпійський комітет розкритикували за допущення «чоловіка» до жіночого виду спорту та звинуватили в «узаконенні чоловічого насильства над жінками».

Тим часом у МОК обурилися образливими коментарями щодо спортсменки та заявили, що «кожна людина має право займатися спортом без дискримінації».

У Комітеті зазначили, що всі боксери на Олімпіаді-2024 року дотримуються вимог і медичних правил. На Олімпійських іграх з боксу стать і вік спортсменів завжди визначають за паспортом.

У 2023 році Хеліф не пройшла гормональний тест. Незадовго до бою за золоту медаль на Чемпіонаті світу з боксу серед жінок її дискваліфікували через зависокий рівень чоловічого гормону тестостерону. Хеліф не є трансгендерною жінкою, але вона має порушення статевого розвитку. Через цей розлад деякі дівчата мають XY-хромосоми та високий рівень тестостерону в крові, типові для чоловіків.

Схожі новини