Передплата 2024 «Добрий господар»

До станції «Академік Вернадський» раптово завітали десятки пінгвінів (ФОТО)

  • 23.07.2024, 20:15
  • 168

Після раптового підвищення температури до станції прийшла група пінгвінів — десь 20−25 птахів

Фото Національного антарктичного наукового центру
Фото Національного антарктичного наукового центру

Як зазначили науковці, візит неочікуваний, адже на зиму пінгвіни йдуть із острова Галіндез. У цей час їх тут можна побачити дуже рідко- і одиниці.

Велике повернення пінгвінів до «Вернадського» зазвичай відбувається навесні — коли в Україні осінь. Вони прибувають сюди на шлюбний сезон: будувати гнізда, відкладати яйця, висиджувати малечу

Йдеться про субантарктичних пінгвінів, яких ще називають віслюковими або дженту. За крайні 17 років вони сильно полюбили Галіндез, й у сезоні 2023/2024 років їхня кількість тут сягнула рекордних 7 тисяч!

Однак до кінця травня їх уже не було на острові. І от в розпал зими до станції прибула ціла група дженту.

Біологи кажуть, що зараз зграйки пінгвінів постійно перебувають у нашій акваторії і зустрічаються під час морських виходів У дні їхнього візиту до «Вернадського» саме погіршилася погода, тож можливо на нашому острові вони перечікували шторм. Адже за кілька днів їх знову не стало біля станції.

Загалом же зміна клімату й потепління в цьому районі призводить до того, що останніми роками тут не утворюється суцільний льодовий покрив. А отже пінгвінам не обов’язково на зиму мігрувати північніше у пошуках відкритої води та можливості полювати.

Наприклад, ще взимку 2021 року вчені зафіксували надзвичайно великі скупчення цих птахів у радіусі 20 км від станції. Тоді сотні пінгвінів відпочивали на навколишніх островах та живилися в океані

Отож, їхня поведінка є одним із факторів, за яким можна досить чітко відстежувати кліматичні зміни в Антарктиці, що впливають на всю планету.

Схожі новини