Передплата 2024 «Добра кухня»

Науковці знайшли скамʼянілість проторозавра: їй понад двісті мільйонів років

  • 23.02.2024, 20:30
  • 638

Кінцівки знайденої тварини схожі на ласти, а її шия — довша за тулуб і хвіст разом узяті. Тому вчені кажуть, що цей проторозавр схожий на міфічних драконів

Фото Національного музею Шотландії
Фото Національного музею Шотландії

Учені знайшли скамʼянілість проторозавра віком понад 240 мільйонів років. Ця знахідка унікальна, бо скамʼянілість повністю збереглася.

Для її дослідження науковці із Шотландії, Китаю і США витратили 10 років.

Проторозавр належить до виду Dinocephalosaurus orientalis, який вперше виявили ще у 2003 році. Дослідники часом кажуть, що ці тварини схожі на фентезійних драконів через довгу шию.

Це вперше, коли дослідники змогли повністю побачити Dinocephalosaurus orientalis. Кінцівки тварини схожі на ласти, а шия довша за тулуб і хвіст разом узяті. Дослідник Нік Фрейзер з Національного музею Шотландії припустив, що довга і гнучка шия проторозавра з 32 окремих хребців була перевагою у полюванні — так він легко шукав їжу під водою. Цей вид полював на рибу.

Скамʼянілість знайшли у стародавніх вапнякових покладах на півдні Китаю. Науковці також припускають, що саме цей вид проторозаврів міг надихнути на створення міфічного чудовиська з шотландського озера Лох-Несс.