Передплата 2024 ВЗ

У ЄС проти продовження заборони імпорту агропродукції із України, — ЗМІ

  • 07.09.2023, 13:20
  • 540

Країни ЄС проти продовження заборони на імпорт українських сільськогосподарських товарів із середини вересня попри заклики п’яти східних країн-членів залишити обмеження чинними

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відомо, що на зустрічі з Єврокомісією в середу посли ЄС з решти 22 країн-членів або відкрито бцли проти ідеї продовження обмежень, або залишилися глибоко скептичними.

Зокрема, Франція та Німеччина були серед країн, які найбільш критично ставилися до продовження обмежень.

Хоч багато країн визнають труднощі п’яти східних країн, все ж вони попросили Єврокомісію запропонувати альтернативні заходи.

За даними медіа, рішення про продовження імпортних обмежень буде «суто політичним», оскільки над дискусією нависають майбутні загальні вибори в Польщі.

Один із польських посадовців визнав, що вибори відіграють певну роль.

«Причиною обмежувальних заходів на рівні ЄС стало те, що фермери почали блокувати дороги і термінали. І нам потрібно уникнути ситуації, щоб доведені до відчаю фермери або радикальні лідери фермерських спілок скористалися цією ситуацією», — пояснив він.

Інший польський урядовець, який брав участь в обговоренні, стверджував, що немає «жодних суттєвих підстав» для припинення дії цих заходів.

«Коли йдеться про фактологічні чинники, зараз існує більше підстав для збереження винятків, ніж у квітні», коли заходи були вперше запроваджені", — зазначив посадовець.

Відтак Єврокомісія самостійно вирішуватиме, чи продовжувати обмеження, але, зважаючи на наявні дані, виконавчій владі ЄС буде важко виправдати продовження.

Схожі новини