Передплата 2024 ВЗ

У Львові планують замінити пожежні гідранти

  • 11.04.2023, 15:15
  • 742

Задля полегшення роботи рятувальників під час гасіння пожеж у Львові встановлять 20 наземних гідрантів

Фото умовне із сайту Львівської міськради
Фото умовне із сайту Львівської міськради

Перелік місць, де можливо замінити підземні вуличні гідранти на неземні, підготувало ГУ ДСНС у Львівській області.

Як зазначили рятувальники, такі гідранти значно зручніші для гасіння пожежі, і з їхньою допомогою можна набагато швидше підключити пожежні рукави до джерела води — і оперативніше загасити вогонь.

Як повідомили у департаменті житлового господарства та інфраструктури ЛМР, у мерії створили відповідну комісію, яка перевірятиме визначені локації і на основі спільного обстеження ухвалять остаточне рішення про заміну гідранта. Гідранти, зазвичай, встановлюються на водопровідну мережу (трубу) і змістити їх неможливо, адже для цього необхідно перекладати водогін.

Речник ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев пояснив, що «надзвичайники» використовують гідранти під час гасіння кожної пожежі у Львові:

«Ми на кожній пожежі використовуємо гідранти, бо запасу води в автомобілі вистачає на 5 хв роботи, тому гідранти відіграють для нас вирішальну роль».

Окрім цього, у центральній частині Львова були зафіксовані часті випадки блокування автомобілями кришок люків підземних гідрантів, що взагалі унеможливлювало доступ до них.

Рішення про заміну гідрантів на наземні приймає комісія Львівської міської ради, до складу якої входять представники департаменту житлового господарства та інфраструктури, департаменту міської мобільності, управління архітектури, Галицької РА, Львівводоканалу та представники ДСНС.

Як прокоментував директор ЛМКП «Львівводоканал» Дмитро Ванькович, замінять кілька десятків із понад двох тисяч гідрантів у місті.

«Ми спільно, комісійно, узгоджуємо місця, де є найбільша потреба в таких гідрантах і де це створює найменше проблем. Гідрант — це така сама споруда як і дорожній знак чи обмежувачі для паркування. Це об'єкт дорожньої інфраструктури, а не чиясь примха», — наголосив Дмитро Ванькович.

За його словами, наземні вуличні пожежні гідранти довели свою ефективність у багатьох європейських містах, зокрема, у центральні частині Відня, Праги, Зальцбурга тощо.

Загалом на балансі «Львівводоканалу» є 2866 пожежних гідрантів, їхнє технічне обслуговування здійснюють працівники комунального підприємства.

Ще на початку лютого 2022 року, до повномасштабного вторгнення росії, ЛМКП «Львівводоканал» оголосило тендер на закупівлю 20 наземних гідрантів. Цьому передували звернення від ГУ ДСНС з проханням встановити саме вертикальні (наземні) вуличні гідранти. Ціна на гідранти була сформована у результаті відкритих торгів на майданчику тендерних закупівель «Prozorro». Вартість одного наземного гідранта становить 45 780 грн (без ПДВ). Переможцем тендерної закупівлі стало ТзОВ «Науково-комерційне підприємство «Дніпро» (м. Дніпро).

Так, 4 із двадцяти придбаних наземних пожежних гідрантів уже встановили на вул. Листопадового Чину, 8; вул. Кость Левицького, 95 (сквер); пр. Свободи, 28; пр. Червоної Калини (поблизу «Центру Довженка»).

Схожі новини