Передплата 2024 ВЗ

«Виконком збільшив тариф на тепло у Львові на 30−40%»

Керівник департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Олександр Одинець заспокоїв: нові тарифи на опалення та гарячу воду наберуть чинності після завершення воєнного стану

Виконавчий комітет Львівської міської ради збільшив тариф та тепло та гарячу воду. Приводом до корекції тарифу стала вимога Кабміну: щороку переглядати тарифну сітку, якщо складові тарифу (зарплата, газ та електроенергія) зростають. Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Олександр Одинець пояснив «ВЗ», що тарифи на тепло зростуть на 30−40%. Але цієї зими і аж до завершення воєнного стану (навіть через пів року після воєнного стану) у Львові діятимуть старі тарифи на тепло, які затверджені ще у 2019 році. Споживачі ЛКП «Залізничнетеплонерго» платять за гігакалорію тепла 1417 гривень, а «Львівтеплонерго» — 1468 гривень.

Виконком майже наполовину підвищив тариф для всіх категорій споживачів ЛМКП «Львівтеплоенерго» і ЛКП «Залізничнетеплоенерго» (населення, бюджетні установи, релігійні організації, інші споживачі), які встановлено на: теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, і на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води за категоріями споживачів.

«У Львові встановлено економічно обґрунтовані тарифи на тепло, — продовжив розмову Олександр Одинець. — Цього вимагає постанова Кабміну № 869 та закон про житлово-комунальні послуги та послуги з теплопостачання. Зараз ми застосовуємо тариф, який був діючий станом на 24 лютого 2022 року, коли запроваджено воєнний стан. Ми і до того тримали тариф для населення і не збільшували його. Користуємося тарифом з 2019 року».

Запитую чиновника, чи перевіряли компетентні органи нові тарифи на тепло, які подорожчали аж на 30−40%.

«Ми не брали цифри зі стелі. П’ятий рік не змінюємо тариф на тепло у Львові, — пояснив Олександр Одинець. — За п’ять років зросли складові тарифу — вартість електричної енергії, зарплата, газ, пальне… Наші тарифи цілком обґрунтовані. Розрахунки перевірено у департаменті житлового господарства та інфраструктури, департаменті економічного розвитку. Зараз повноваження щодо перевірки та встановлення тарифів мають виключно органи місцевої влади».

Олександр Одинець пояснив, що в чинному тарифу на тепло у Львові зарплата працівників теплопостачання організацій становить 5,5 тисяч гривень. Тому місто дотує кошти в тарифі (у графі зарплати), оскільки середня зарплата працівників — 12−13 тисяч гривень.

Схожі новини