Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові відкрили унікальну виставку картин Марії Примаченко

  • 27.07.2022, 19:30
  • 1 411

89 картин української художниці Марії Примаченко презентували сьогодні під час виставки у Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького

У Львові відкрили унікальну виставку картин Марії Примаченко
У Львові відкрили унікальну виставку картин Марії Примаченко

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Колекцію упродовж тридцяти років збирав київський мистецтвознавець, академік Едуард Димшиц. Більшість робіт він придбав у родини художниці, у її батьківській оселі в селі Болотня.

Переважна частина експонованих композицій репрезентують пізній період творчості мисткині, останнє десятиріччя її життя. Відвідувачі матимуть змогу поринути у фантастичний світ дивовижних істот, звірів, птахів, квітів.

Нагадаємо, дві картини Марії Примаченко продали з аукціонів двічі за час російсько-української війни. Роботу художниці «Моя хата, моя правда» продали з аукціону в Венеції за 110 тис. євро. Роботу «Квіти виросли коло четвертого блока» продали за 500 тис. доларів, завдяки якій на потреби ЗСУ передали півмільйона доларів.

Твір для аукціону зі своєї сімейної колекції подарували Ігор Понамарчук та Дар'я Добріян. Родина Марії Примаченко підтримала аукціон і відмовилася від роялті з продажу картини на користь ЗСУ. Картину придбав українець з-за кордону за 500 000 доларів. Благодійний фонд Сергія Притули на виручені кошти придбав 125 бусів для ЗСУ.

Новий власник картини передав картину до Національного художнього музею на збереження.

Фото: Львівська ОВА

Схожі новини