Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кулеба: за якої умови можливе відновлення відносин з РФ

  • 23.10.2021, 16:15
  • 492

Дмитро Кулеба розповів, за якої умови «сусідські» відносини України й Росії можна відновити

Про це міністр закордонних справ розказав у інтерв’ю директору Польського Інституту міжнародних відносин (PISM) Славоміру Дембському.

За словами Дмитра Кулеби, Росія напала на Україну й окупувала частину території через невизнання того, що українці — окрема нація. Такими діями Росія зруйнувала «перспективу добросусідських відносин між росіянами та українцями». Однак він переконаний, що відносини можна відновити.

«Я переконаний, що у нас можуть бути добросусідські відносини з Росією. Але це вимагає від росіян визнати реальність того, що росіяни та українці — дві окремі вільні нації, що живуть у своїх суверенних державах, самостійно вирішуючи свою долю, зокрема вибір моделі розвитку і союзів», — сказав Кулеба.

Він зауважив, що попри певні спільні культурні елементи, Україна та Росія — це дві різні країни з принциповими відмінностями, а теза Володимира Путіна про «один народ» не відповідає дійсності.

Вислів про «один народ», пояснив Кулеба, насправді означає, що є «одна російська нація, а всі інші приречені на асиміляцію».

«За роки російської та радянської окупації Україна надто добре відчула „любов руского міру“, втративши мільйони українців, голодуючи та перебуваючи в царських та радянських в’язницях. Україна продовжуватиме йти своїм шляхом як європейська країна та частина західного світу. Відмова від „руского міру“ остаточна» — заявив міністр.

Читайте також: Кулеба: «У Росії немає права голосу»

Схожі новини