Передплата 2024 ВЗ

Безугла оприлюднила причину, чому Зеленського не можна викликати на ТСК по «вагнергейту»

  • 13.09.2021, 17:30
  • 640

Голова ТСК заявила, що за результатами опрацювання матеріалів викликати президента не виникало потреби

Парламентська ТСК по «вагнергейту» не буде викликати Зеленського на засідання, бо він особа недоторканна. Про це журналістам заявила голова ТСК, народна депутатка від монобільшості Мар'яна Безугла.

«Якщо говорити про верховного головнокомандувача, то ТСК не має права його викликати, оскільки він є особою недоторканною. Крім того, за результатами опрацювання матеріалів, що мають відношення безпосередньо до справи оперативного листування та інших документів, які показують конкретні дії і конкретне прийняття рішень, в нас не виникало потреби», — говорить Безугла.

Водночас генерал-лейтенант Михайло Забродський вважає, що свідчення офіцерів ГУР, які безпосередньо брали участь у спецоперації по затриманню бойовиків ПВК Вагнера, суттєво зіпсували сценарій провладної більшості, озвучений у п’ятницю головою ТСК Мар’яною Безуглою.

«Голова ТСК відверто бреше, починаючи з деталей і закінчуючи самою суттю спілкування сьогодні з офіцерами Головного розвідувального управління», — наголошує Забродський.

Він також зауважив, що якби комісія хотіла встановити істину, вона мала б опитати учасників подій. «Доказами можуть бути лише факти, які підтверджені відповідними людьми. Коло цих посадових осіб сьогодні було чітко зазначено із зазначення прізвищ і посад, які займали на той час і займають на сьогоднішній день. Якщо комісія буде дійсно зацікавлена у встановленні істини по цій справі, вона обов’язково запросить цих людей щонайменше для співбесіди. Але, на жаль, ми зараз маємо справу з чіткими наслідками того, як саме сформована ця комісія, зі ступенем її упередженості, і головне — зі ступенем її націленості на певний результат», — говорить Забродський.

Нагадаємо, від початку скандалу в Офісі президента неодноразово заперечували саме існування операції із захоплення «вагнерівців».

Опозиція вимагала створити ТСК для розслідування зриву спецоперації з вересня 2020 року. 19 травня «слуги» в парламенті провалили постанову про створення ТСК для розслідування зриву спецоперації із затримання «вагнерівців», яку підтримувала опозиція на чолі з «Європейською Солідарністю», але утворили іншу ТСК — «З розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, які сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України».

Проте у постанові не вказано, які конкретно випадки розслідуватиме ТСК і часові рамки розслідуваних подій. Головою комісії призначили депутатку «Слуги народу» Мар'яну Безуглу, заступником — депутата ОПЗЖ Нестора Шуфрича.

Читайте також: «Вагнергейт»: на засідання ТСК привели «Зеленського і Єрмака» (фото)

Схожі новини