Передплата 2024 «Добрий господар»

«Святкувати уродини біля будь-якого меморіалу – тупо й цинічно. Але розгледіти у цьому злочин із умислом важко»

Скандал довкола дня народження біля Меморіалу Героям Небесної Сотні має радше морально-етичний характер, ніж правовий

«От наочний приклад деградації зумерів. Якась мала вирішила відсвяткувати день народження на Меморіалі Героям Небесної Сотні у Львові. З танцям, феєрверками та російською музикою», — таке повідомлення розмістила «Друга приватна мемарня».

«4 липня під час моніто­рингу соціальних мереж по­ліцейські Львівщини виявили повідомлення, проілюстрова­не фотографіями та відео, на яких кілька дівчат, під час свят­кування 18-річчя своєї подру­ги, мешканки Львова, запалю­вали феєрверки та танцювали під музику на Меморіалі Героїв Небесної Сотні, розташовано­му на вулиці Підвальній, — по­відомила поліція. — За фактом слідчі Львівського районно­го управління поліції відкри­ли кримінальне проваджен­ня за ч. 2 ст. 297 (Осквернення пам’ятника) Кримінального ко­дексу України. Санкція стат­ті передбачає покарання — об­меження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на той самий строк».

Листа до правоохоронців щодо інциденту на Меморіа­лі Героїв Небесної Сотні скеру­вала Львівська мерія. В.о. ди­ректора ЛКП «Муніципальна варта» Володимир Дани­люк розповів, що вечірку на Меморіалі зупинив охоронець території. Він побачив дійство трохи запізно, тому не зміг йому запобігти.

У мерії розглянуть питання встановлення на Меморіалі до­даткових камер спостережен­ня. Наразі там є один пост, де встановлені відеокамери.

Дівчата оприлюднили відео зі святкування на своїх сторін­ках в Instagram. Така поведінка спричинила жваве обговорен­ня та обурення в соцмережах. За даними дописувачів, дівча­там по 18 років, одній — 21 рік, навчаються в університетах Львова та Тернополя.

Читайте також: Під російську попсу: львів'янка відсвяткувала 18-річчя на Меморіалі Небесної Сотні

«Об'єктом злочину в цій істо­рії з днем народження мали би бути моральні засади суспіль­ства та повага до пам’яті про загиблих, — міркує тележур­налістка Вікторія Балицька. — Є? Ну, в якомусь сенсі так і є. Чи був умисел з боку дівчат? Сум­нівно… Поліція відреагувала, так як мала відреагувати — від­крила провадження й проведе перевірку у його рамках. А там побачимо. Як на мене, ця істо­рія перебуває більше в мораль­но-етичній площині, ніж у пра­вовій. Ясно, що святкувати день народження біля будь-якого меморіалу… тупо й цинічно. Та ще й вихвалятися тими відео в інста… Але й розгледіти у цьому злочин із умислом важко. Хіба дурість і поганий смак».

Схожі новини