Передплата 2024 «Добрий господар»

Зникнення динозаврів могла викликати комета, а не астероїд

  • 19.02.2021, 20:10
  • 813

Ідеться про фрагмент комети діаметром близько 7 кілометрів, який виник в результаті вибуху комети з хмари Оорта, розташованої дуже далеко за межами Сонячної системи

Згідно з висновками гарвардського дослідження, цілком ймовірно, що за зникнення динозаврів несе відповідальність комета з далеких куточків Сонячної системи, що зіштовхнулася з Землею, а не метеорит із поясу астероїдів між Марсом і Юпітером. Про це з посиланням на Le Temps, передає ТСН.

«Перед тим, як впасти в те місце, де зараз розташований великий кратер Чиксулуб на мексиканському півострові Юкатан, комета наближалася до Сонця гравітаційним притяганням Юпітера, найбільшої з планет нашої системи.

Потім Юпітер діяв як «автомат для пінболу», відправляючи ці так звані «довгоперіодичні комети» назад на орбіти, які наближають їх до Сонця, — сказав Амір Сирадж, провідний автор дослідження і студент-астрофізик Гарвардського університету, — там, зіткнувшись з величезною силою тяжіння Сонця, найбільші комети розлетілися на більш ніж тисячу фрагментів".

Кожен із фрагментів, один із яких міг бути катапультований назад на Землю, потенційно досить великий, щоб викликати подію, подібно до тієї, яка вбила динозаврів. Щоб зробити такий висновок, двоє вчених-авторів дослідження виконали гравітаційне моделювання.

Раніше найпопулярнішою теорією було те, що об'єкт, який несе відповідальність за катаклізм, що стався 66 мільйонів років тому, походить з головного поясу астероїдів, розташованого між Марсом і Юпітером. Але частота, з якою ці астероїди можуть зіткнутися з Землею, принаймні в 10 разів менше тієї, яка може пояснити це зіткнення.

Схожі новини