Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Голова Міненерго та Саакашвілі просувають підвищення тарифів на догоду Ахметову

  • 09.10.2020, 10:35
  • 776

Тимчасова виконувачка обов'язків міністра енергетики України Ольга Буславець ініціює зростання доходів обленерго, що може збільшити тарифи на електроенергію. Зазначену ініціативу підтримав і голова Виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі

Про це повідомляється в матеріалі проєкту «Наші гроші». Також про це повідомляють журналісти програми «Схеми».

Так, у розпорядженні журналістів «Схем» опинився лист, підписаний Буславець, від 28 вересня на ім’я прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. У ньому голова Міненерго просить дати доручення незалежному органу — Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) — переглянути затверджені в серпні «ставки дохідності» на «стару» базу активів для операторів систем розподілу електроенергії (обленерго).

Зазначеним листом пропонується підправити рішення НКРЕКП, яка прийняла ставку прибутковості на рівні 3% «на стару базу» (тобто на те майно, яке вже є на балансі обленерго).

На думку Буславець, це дасть змогу поліпшити технічний стан мережевої інфраструктури та безпеку постачання електроенергії споживачам, а також спростити і здешевити вартість приєднання нових електроустановок до електричних мереж.

1 жовтня прем’єр Денис Шмигаль дав доручення в тижневий термін розглянути цей лист і про результати поінформувати Уряд.

Як зазначається в матеріалі «Наших грошей», минулого тижня у Вінниці на засіданні Нацради реформ Буславець визнала, що пропонувала встановити прибутковість на стару базу активів на рівні показника середньозваженої вартості капіталу (WACC) обленерго (сьогодні це близько 16%). Під час засідання Буславець запропонувала збільшення з 3% до 5%.

За оцінками журналістів «Наших грошей», початкова пропозиція голови Міненерго «означала зібрати зі споживачів щорічно додатково на 39 млрд грн більше у порівнянні із тим, що було затверджено регулятором НКРЕКП».

Голова Нацкомісії Валерій Тарасюк зазначив, що розцінює дії Буславець як «тиск на НКРЕКП».

Після засідання Нацради реформ Міхеїл Саакашвілі написав у Facebook, що пропонує збільшити прибутковість на стару базу активів з 3% до 6%.

«Таке збільшення означає додатковий прибуток обленерго у розмірі понад 10 млрд грн, для чого необхідно буде підвищити тарифи на електроенергію для кінцевих споживачів», — йдеться в матеріалі «Наших грошей».

Читайте також: Новий експерт НАБУ щодо «Роттердам+» раніше обслуговувала Януковича і Курченка, — журналіст

Журналісти відзначають, що в серпні 2020 року Саакашвілі публічно похвалив формулу «Роттердам+», називаючи її вигідною, хоча у 2017 році критикував і називав «корупційною схемою». У травні 2020 року Саакашвілі висловлювався на захист «зелених» тарифів.

Останніми місяцями Саакашвілі є постійним гостем телеканалів «Україна 24», ТРК «Україна» і програми «Свобода слова Савіка Шустера», які належать Рінату Ахметову.

«У формулі „Роттердам+“ та „зелених“ тарифах основним бенефіціаром є компанія ДТЕК Ріната Ахметова. Після торішнього придбання „Київобленерго“ та „Одесаобленерго“ найбільшим власником обленерго в Україні є компанія ДТЕК Ахметова. Іншими власниками обленерго є брати Суркіси, Костянтин Григоришин, Сергій Льовочкін, Юрій Бойко, Ігор Коломойський та бізнес-група VS Energy росіян Олександра Бабакова, Євгена Гінера та Михайла Воєводина», — зазначається в матеріалі «Наших грошей».

Ольга Буславець до призначення в.о. міністра працювала в Міністерстві енергетики та була однією з тих, хто погоджував формулу «Роттердам+».

Схожі новини