Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“На першу позицію виходить чистота!”

Cалони краси запрацюють з 11 травня, кава — лише на літньому майданчику

З 11 травня, у Львові нарешті запрацюють салони краси та перукарні. Про такі карантинні послаблення повідомили у Львівській міській раді та МОЗ. Та у салонах записи на процедури стартували за щонайменше тиждень-півтори до цієї дати. Ажіотаж неймовірний: потрапити на стрижку, фарбування чи до косметолога — на вагу не золота, а платини. У цьому на власному досвіді переконалася журналістка «ВЗ», якій з першого разу не вдалося записатися на косметологічний догляд. «Вибачте, є чимало охочих записатися на процедуру, не встигаємо обслуговувати усіх і одразу, — відповіли мені в косметологічному центрі Львова. — Усе розписано до початку червня. Якщо з'явиться вільне місце — ми вас наберемо і запишемо».

У салонах та перукарнях новий протокол роботи. План максимум — встановити прилади для кварцування повітря. А у стандартний план роботи входить вимірювання температури усім майстрам та клієнтам. Якщо хтось з клієнтів не хоче проходити так званий температурний скринінг — забудьте про послугу в салоні. Також власники закладів краси мають закликати клієнтів не приходити на процедуру, якщо раптом погіршилося самопочуття, чи підвищилася температура. Між кожним записом — 15 хвилин. Стояти в черзі всередині заборонено. Це дозволяється лише на вулиці — при вході в салон краси. Чекати на процедуру всередині приміщення мають лише особи, які супроводжують дітей та люди з обмеженими можливостями. Власниця одного з салонів краси Львова Марія сказала «ВЗ», що відтепер у салоні тимчасово не робитимуть гостям чай-каву. Також забороняється довго розглядати у салоні вітрини з професійною косметикою, аби не було скупчення людей.

При вході обов’язкові антисептики, кжен має продезінфікувати руки. Майстри та клієнти — у масках чи респіраторах. Після кожного відвідування клієнта працівники перукарень та салонів мають проводити дезінфекцію і прибирання робочих поверхонь.

З 12 травня у Львові запрацюють ресторани і кафе. Щоправда, випити кави чи пообідати можна буде лише на літньому майданчику. Всередині — зась! Заклади харчування працюватимуть і за форматом «Їжа з собою». «Коли наші кафе запрацюють на повну потужність — складно сказати, чекаємо на постанову Кабміну, яка ще офіційно не опублікована, — сказала „ВЗ“ прес-секретар міського голови Львова Христина Процак. — Кінотеатри та нічні клуби будуть закриті. Бо там, як правило, велике скупчення людей».

«Є інша проблема: знову рекорд хворих на коронавірус — 6 травня було 42 підтверджені результати тестування, 5-го — 39. Якщо така динаміка буде зберігатись, то виникне дуже багато питань щодо послаблення карантину. Подивимось, яка динаміка буде зберігатись протягом наступних днів, — прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий. — Точну скажу, що з 12 травня можна буде гуляти в парках і скверах. У всіх громадських місцях, зокрема у парках туалети будуть приведені до належного стану. Якщо у парках немає якісних туалетів, то там потрібно буде поставити біотуалети. Там, де орендарі не дотримуються належних норм, будемо розривати договори. Сьогодні на першу позицію виходить чистота!».

До кінця травня весь громадський транспорт міста Лева працюватиме у режимі спецперевезень: мало одиниць на лініях, потрібно мати при собі спеціальні перепустки. «Можливість інфікуватись у громадському транспорті — висока, — сказав Андрій Садовий. — Тому та ситуація, яка є сьогодні, буде ще до кінця місяця — як мінімум. А потім будемо дивитись по ситуації в Україні».

Схожі новини