Передплата 2024 ВЗ

На Закарпатті цвіте магнолія, у Вінниці – сакура (фото)

У місто над Латорицею прийшла весна

У Мукачеві у цей час розквітають магнолії. Квіти білого і ніжно-рожевого відтінків не лише милують око, а й змушують дихати на повні груди — аромат магнолій давно використовують у парфумерії та з лікувальною метою.

Магнолія — це реліктова рослина, тобто дуже давня. За підрахунками вчених, вона з’явилася на нашій планеті ще в ті часи, коли не існувало бджіл, тому пристосувалася до запилення жуками. Батьків­щиною цього незвичайного дерева вважаються Пів­нічна Америка, Індонезія, Китай і Японія.

Першу магнолію завезли в Європу наприкінці ХVІІ — на початку ХVІІІ століття. Відтак серед європейців одразу почалася «магнолієва лихоманка», подібна до «тюльпанової гарячки» у Голландії. Садівники навіть крали квітучі дерева один в одного і таємно переправляли в інші країни.

А у Вінниці, на вулиці Порика, зацвіли сакури. Алею сакур висадили на ді­лянці між вул. 600-річчя та проспектом Космонавтів у 2016 році. До речі, 19 грудня 2019 року, на День святого Миколая, через теплу погоду ці сакури та­кож цвіли…

Схожі новини