Передплата 2024 ВЗ

Порошенко привітав лідера кримськотатарського народу Джемілєва з днем народження

  • 13.11.2019, 11:25
  • 795

П'ятий президент України Петро Порошенко зазначив, що Мустафа Джемілєв є не лише лідером кримськотатарського народу, а й авторитетом для всіх українців.

Петро Порошенко привітав лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва з днем народження. Привітання оприлюднено на сторінці політика у Facebook.

«Сьогодні День народження святкує незламний борець, принципова, чесна і мудра людина Мустафа Джемілєв. Справжній лідер і моральний авторитет не тільки для кримських татарів, а й для українців. Усе життя він присвятив захисту свого народу і боротьбі за його свободу. І сьогодні Мустафа-ага продовжує цю боротьбу у парламенті. Пишаюся знайомством з Вами. Многая літа, шановний Мустафа-ага!», — зазначив Порошенко.

Мустафа Джемілєв здобув статус національного лідера завдяки непохитній позиції в боротьбі за права кримськотатарського народу. Протягом 1966−1983 років він був шість разів арештований. Мав сім судимостей, провів в ув’язненні 15 років за «поширення поглядів, що порочать радянський лад». У 1975−1976 роках провів понад 300 днів голодування в Омській тюрмі. На свободу вийшов в 1986 році. З 1991 до 2013 року був головою Меджлісу кримськотатарського народу.

Мустафа Джемілєв — народний депутат III-VІІ скликань Верховної Ради. З листопада 2014 року — народний депутат України VIII скликання. Протягом усіх каденцій в українському парламенті залишався безпартійним. 20 серпня 2014 року указом президента Петра Порошенка Джемілєв призначений уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу. Мустафа Джемілєв є почесним доктором права Сельджуцького університету (Туреччина), лауреатом міжнародної премії імені Орлика «За демократизацію українського суспільства». Нагороджений медаллю Нансена (ООН), орденом князя Ярослава Мудрого V і IV ступенів.

Схожі новини