Передплата 2024 ВЗ

У Львові відзначають 163-річчя від народження Івана Франка

  • 27.08.2019, 14:52
  • 1 343

27 серпня 1856 року народився український письменник, поет, публіцист, перекладач, громадський діяч Іван Франко

Сьогодні його меморіальний музей «Дім Франка» запрошує львів’ян відсвяткувати уродини Каменяра, інформує Діло

Святкування стартують о 10:00 покладанням квітів до пам’ятника Іванові Франку. Протягом всього дня у «Домі Франка» буде відчинено проводитимуться безкоштовні екскурсії.

Також цього дня у меморіальному музеї відбудеться виставка одного експоната «Відлік безсмертя. Історія годинника Івана Франка».

О 15:00 пройде урочисте нагородження лауреатів Премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності, а о 18:00 львів’ян чекають у «Домі Франка» на святковий концерт до 163-ї річниці з дня народження письменника «Дарунок Франкові» за участі Академічного інструментального ансамблю «Високий замок», народного артиста України Святослава Максимчука, акторів львівських театрів та солістів Львівської національної філармонії.

Святкові заходи триватимуть і в середу, 28 серпня. О 14:00 відбудеться презентація книги Володимира Чистуха «Франко і Гузар: єднання поколінь», а о 16:00 — презентація польськомовних видань творів Івана Франка в упорядкуванні Івана Матковського.

У четвер, 29 серпня, о 15:00 львів’ян запрошують на лекцію директора музею Івана Франка Богдана Тихолоза «Лаври і терни Ловрана. Таємна історія вілли Central».

У п’ятницю, 30 серпня, о 15:00 у «Домі Франка» відбудеться зустріч з Ігорем Калинцем у межах циклу «Мій Франко», а в суботу, 31 серпня, о 17:00, тут пройде творча зустріч з народним артистом України Святославом Максимчуком.

Довідково.

Іван Якович Франко (27 серпня 1856, с. Нагуєвичі — 28 травня 1916, Львів, Австро-Угорщина) — видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, учений, громадський і політичний діяч. Доктор філософії (1893), дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1899), почесний доктор Харківського університету (1906).

Упродовж своєї більш ніж 40-літньої творчої активності Франко надзвичайно плідно працював як оригінальний письменник (поет, прозаїк, драматург) і перекладач, літературний критик і публіцист, багатогранний учений — літературо-, мово-, перекладо- й мистецтвознавець, етнолог і фольклорист, історик, соціолог, політолог, економіст і філософ. Його творчий доробок, писаний українською (більшість текстів), польською, німецькою, російською, болгарською, чеською мовами, за приблизними оцінками налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів. Усього за життя Франка окремими книгами і брошурами з’явилося понад 220 видань, у тому числі більш ніж 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів. Він був одним із перших професійних українських письменників, який заробляв на життя літературною працею.

Схожі новини