Передплата 2024 «Добрий господар»

Директорами медичних закладів можуть стати не тільки медики, але й юристи, економісти

У медичній галузі повним ходом тривають реформи. Яким буде їхній результат, ми побачимо пізніше. Один з останніх наказів МОЗ — розділити посаду головного лікаря на дві посади: директора з медичної частини та фінансово-господарської частини.

Що зміниться у лікарнях від такого рішення, дізнавалась кореспондент «ВЗ».

За інформацією прес-служби міністерства, діючі головні лікарі залишаться на посадах, поки не закінчаться їхні трудові контракти. А з 1 січня 2019 р. в українських лікарнях замість головних лікарів працюватимуть два директори. Після завершення терміну дії договору, головні лікарі зможуть пройти конкурс як на посаду генерального директора, так і на посаду медичного директора установи охорони здоров'я. Крім того, на посаду директора на конкурсній основі може претендувати претендент з гуманітарною освітою, правознавець, економіст. З 2022 року цю посаду зможе зайняти лише кандидат з управлінською освітою за спеціальностями управління і адміністрування.

У наказі міністерства йдеться про те, що фінансовий директор медичного закладу займатиметься питаннями господарської діяльності, керуватиме виробничо-господарською і фінансово-економічною діяльністю установи. Він буде займатися: стратегічним плануванням, формуванням бюджету, координацією роботи установи, аналізом економічної ефективності, організовуватиме роботу й ефективну взаємодію всіх структурних підрозділів, забезпечуватиме залучення коштів на інвестиційні потреби закладу тощо.

А ось медичний директор займатиметься винятково питаннями медицини, зокрема: розробкою і впровадженням системи безперервного вдосконалення якості послуг у медустанові на основі принципів доказової медицини, організацією надання пацієнтоорієнтованих послуг, координацією зовнішньої і внутрішньої взаємодії підрозділів установи охорони здоров'я, організацію безперервного професійного розвитку медичного персоналу, впровадженням сучасних методик діагностики та лікування, організацією медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях, оцінкою якості надання медичної допомоги тощо. У 2019 року посаду медичного директора лише введуть у довідник медичних професій.

Директор департаменту охорони здоров'я ЛОДА Ірина Микичак каже, це лише початок змін. «Найближчим часом директорами медичних закладів можуть стати не тільки медики, але й юристи, економісти. Ця реформа реально запрацює, коли фінансування лікарень повністю перейде до Національної служби здоров'я України (НСЗУ)», — каже очільниця медичного департаменту. Зі слів чиновниці, у Львівській області на засадах конкурсу уже призначено 14 директорів обласних лікарень та медичних центрів.

Головний лікар ОХМАТДИТу Мар'яна Возниця каже, керівником лікарні має бути менеджер, управлінець. «Управління лікарнею — це навіть ширше питання, ніж сама медицина».