Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не забрав вчасно майданчик восени — не отримаєш дозвіл навесні

Чимало кафе та ресторанів в центрі Львова вчасно не згорнули літні майданчики

Журналіст «ВЗ» прогулювалася центром, де побачила, що чимало літніх майданчиків надалі працюють і, вочевидь, їм начхати на ухвалу сесії. Через «бабине літо» літні майданчики плавно перейшли в осінній формат роботи. Заради прибутків працюють на свій страх і ризик. Адже стартує робота комісії, яка перевіряє, чи працюють «осінні» майданчики. Під час рейдів видають приписи про примусовий демонтаж.

Як розповів «ВЗ» голова депутатської комісії архітектури та містобудування Львівської міської ради Ігор Телішевський, з 1 листопада районні адміністрації Львова організовують перевірки: чи усі літні майданчики згорнули роботу.

«Якщо виявлять тих, які ще працюють незаконно, складають акти, — наголошує депутат. — Якщо упродовж 7−10 днів власник кафе самостійно не демонтує майданчик, тоді питання направляють на розгляд нашої депутатською комісії. Потім доручаємо ЛКП «Адміністративно-технічне управління» примусово демонтувати. Усі підприємці мають дотримуватися ухвали сесії і з початку листопада забрати їх самостійно. Правила одні для всіх! Одні вчасно демонтували. Але деякі власники кафе вважають, що вони або найрозумніші, або просто «порішають».

Ігор Телішевський відзначив, що підприємці-порушники можуть заробити «мінус» на наступний рік, коли звернуться до мерії за дозволом на встановлення літнього майданчика. Не забрав вчасно майданчик восени — не отримаєш дозвіл навесні.

У Львівській міській раді журналісту «ВЗ» сказали, що у місті Лева — 500 літніх майданчиків, левова частка — в центральній частині міста. Запевняють, що до тижня 90% майданчиків будуть демонтовані. Мовляв, 1 листопада більшість з них не працюють, а не згорнулися через те, що підприємці вирішують технічні питання — чекають бригаду робітників, техніку… Якщо після рейдів майданчик надалі працює, підприємцю загрожує 850−1700 гривень штрафу та примусовий демонтаж.

Начальник відділу архітектурно-художнього оформлення міста та розміщення тимчасових споруд Львівської міської ради Віктор Пецух додав: «Через теплу погоду деякі власники закладів харчування вирішують ще день-два працювати з літніми майданчиками. Але це не правильно, незаконно. Бачив, у центрі багато майданчиків уже забрано. А тих, хто це не зробив, запитають причину».

Фото Юлії Підлужної

Схожі новини