Передплата 2024 «Добрий господар»

«Будинок воїна» — на баланс Львівського історичного музею?

Так вимагають фронтовики, але у Львівській облраді ще не визначилися.

«Будинок воїна», який відкрили у приміщенні колишнього Російського культурного центру на вул. Короленка, 1-А знову в епіцентрі скандалу. На сесії Львівської обласної ради виступив ветеран АТО Володимир Правосудов, який з самого початку займався облаштуванням будинку, організацією виставки зброї та військового спорядження. Сказав, що атовці не підтримують передачу будинку на баланс комунального підприємства облради «Доля». Щоправда, рішення про передачу на баланс якомусь із комунальних підприємств ще остаточно не ухвалено. Передати будівлю «Долі» — наразі лише наміри.

Як сказав Правосудов, ветерани АТО пропонують передати «Будинок воїна» на баланс Львівського історичного музею «як місце пам’яті усіх героїв, нашої історії і нашої майбутньої перемоги». Пропонує створити там відділ музею «Будинок воїна». У коментарі для «ВЗ», Володимир Правосудов сказав: «Яке відношення Святослав Шеремета має до учасників бойових дій? Його комунальна установа „Доля“ займається дослідженнями, розкопками, пошуковими роботами…».

Запитую, чому наполягає саме на історичному музеї. «Планую презентувати нову мілітарну виставку, — відповів Володимир Правосудов. — Якщо „Будинок воїна“ належатиме історичному музею, то матиме належну охорону, зокрема моєї експозиції. Знаємо, як зараз добре охороняють музеї. Якщо належатиме „Долі“, то належної охорони не буде».

«Ми ще раніше говорили про два варіанти: або передадуть на баланс „Долі“, або на баланс Львівського історичного музею, — сказав „ВЗ“ заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк. — Кінцеве рішення ще не прийнято, бо є чимало юридичних нюансів. Попереднє рішення — це КП „Доля“. Хтось повинен бути відповідальним за будівлю. Директором „Будинку воїна“ стане керівник того комунального підприємства, на баланс якого буде передано. Атошники все одно будуть адмініструвати „Будинок воїна“, організовувати там різні заходи, бути присутніми на нарадах, брати участь у процесі ухвалення рішень».

З досьє «ВЗ»

На капітальнимй ремонт приміщення, де чимало років працював Російський культурний центр Львівська облрада витратила 6 мільйонів 165 тисяч гривень. Торік Львівська обласна рада ухвалила на сесії рішення про виселення центру «русского мира» і передала приміщення на баланс комунальної власності облради.

Схожі новини