Передплата 2024 ВЗ

«Максимально готуємося до зими!»: Львівські комунальники заявили про готовність до сезону

Опалювальний сезон — не за горами. Львівські комунальники заявили, що цілком готові до сезону теплих батарей. Кажуть, можуть дати тепло навіть раніше 15 жовтня (якщо впродовж трьох діб середньодобова температура повітря буде не вище плюс 8 градусів). Цього тижня тепло увімкнули у дитячому відділенні Львівської обласної клінічної лікарні й оранжереї ботанічного саду Львівського національного університету ім. Івана Франка.

«Комунальні служби максимально готуються до зимового періоду, — заявила на брифінгу директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Ірина Маруняк. — Офіційно опалювальний сезон стартує 15 жовтня. Але якщо 15 жовтня надворі буде більше 12 градусів, — тепло в домівки не подаватимуть. Та якщо деякі школи, садочки матимуть бажання отримати тепло, вони повинні написати звернення на ім’я керівника „Львівтеплоенерго“. Питання будуть вирішувати в індивідуальному порядку. Офіційно заявляю: зривів у подачі тепла у школи, садочки, заклади охорони здоров’я не буде».

Ірина Маруняк повідомила, майже усі центральні теплові пункти та котельні Львова готові до запуску тепла, за винятком двох — на вулицях Солодовій і Шевченка. А також трьох центрально теплових пунктів— на вул. Стрийській.

«Там завершуються ремонтні роботи, — пояснила чиновниця. — Якщо говорити по будинках, то ЛКП утеплюють труби, підремонтовують інженерні мережі, склять вікна на сходових клітках. Системи заповнені водою на 85%. Перевірку лічильників здійснено на 100%, встановлено 96% лічильників».

Не теплими батареями єдиними. Зимовий сезон у Львові часто-густо відзначається слизькими дорогами, які нічим посипати, або неприбраним снігом. Ірина Маруняк повідомила, цього року у місті Лева вперше для посипання доріг використовуватимуть реагенти, а ще закуплять двадцять одиниць техніки (за умовами лізингу).

«У запасі маємо ще десять тисяч кубометрів піскосуміші, — поінформувала Ірина Маруняк. — Плануємо закупити реагенти лише для Галицького району, де проведемо експеримент. На одній із сесії міської ради запропонуємо депутатам проголосувати за ухвалу щодо виділення 10 млн. грн. для закупівлі реагентів. Реагент дорожчий в чотири рази, ніж пісок. Якщо депутати виділять нам такі кошти, то у Львові вперше застосують такий матеріал для посипання доріг. Це дасть нам можливість навесні мати менше піску і пилюки під бордюрами. Перевага реагенту в тому що він безпечний, може використовуватися як добриво для газонів. Реагент — це сіль з різними добавками, яка повністю розчиняє сніг. Деякі вулиці центру ми все ж будемо посипати піскосумішшю, бо не знаємо, як реагент буде діяти на бруківці. Будемо експериментувати».

Запитую Ірину Маруняк про снігоприбиральну техніку: чи будуть користуватися старою, яка традиційно ламається, чи закуплять щось нове.

«Цього тижня об’їжджала шляхо-ремонтні підприємства (ШРП) Галицького і Залізничного районів. — каже вона. — Невдовзі перевірю інші ШРП. Побачила, що техніка до зими готова. Додатково ще проводяться незначні ремонтні роботи. Беремо в лізинг 20 одиниць техніки: снігоприбиральні машини і порохотяги. Очікуємо, коли депутати приймуть на сесії другу ухвалу про кошторис на техніку. Після цього через відповідний банк будемо брати лізинг. Техніка прибуде в місто орієнтовно у січні-лютому».

Схожі новини