Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові катастрофічно бракує двірників

Працівники ЛКП масово їдуть до Польщі збирати полуницю

У Львові є 272 вакансії двірників. Із загальної штатної кількості двірників (2184) не заповнено 12,5% вакансій. На вулицях міста бачимо оголошення, які закликають людей йти на цю роботу. Пропонують їм зарплату 3700 грн., яку стабільно виплачують, без жодних затримок, але люди чомусь не обирають цю відповідальну професію…

У Львівській міській раді не вважають цю ситуацію катастрофічною. «Справляємося і з цією кількістю, яка є. Вистачає, але хотілося би більше», — каже начальник управління житлового господарства ЛМР Владислав Іванов.

Аби детальніше з'ясувати ситуацію, прямуємо до найближчого до редакції жеку — ЛКП «Навколо базару». Тут із необхідних 65 двірників не вистачає десяти. «Тільки за минулий тиждень звільнилося двоє, — розповів директор ЛКП „Навколо базару“ Андрій Пех. — Я би не сказав, що пішли найгірші. Ні, ті люди добре працювали. Як пояснив один із них, він їде у Польщу на заробітки, там збиратиме полуницю».

У Львові двірник отримує мінімальну зарплату — близько 3700 грн., має ще доплати за інтенсивність праці, за роботу у вихідні. «Підняти двірникам заробітну плату не дозволяє тариф», — пояснює Владислав Іванов. У середньому у місті, за його інформацією, середня зарплата для людей цієї професії становить 4300 грн. У кожному районі вона різна. Найвища у Галицькому — 4465 грн., найнижча у Залізничному — 4200 грн. А на заробітках у Польщі львівський двірник отримає 15−20 тис. грн. на місяць. Тому люди звільняються, йдуть у планові відпустки чи беруть за власний рахунок, аби на кілька місяців поїхати і заробити на життя. Директор ЛКП «Навколо базару» розповів, що отримав за минулий місяць на руки 6877 грн.

Запитую, чи двірники мають інші заохочення — якісь пільги на комуналку чи службове житло? Андрій Пех каже, за останні шість років, які він працює директором, жодних пільг не надавали, а службове житло останній раз отримувала їхня двірничка 2015 року. Місто, зазначив Владислав Іванов, житла не будує, йде лише комерційна забудова, тож квартири двірникам місто надавати не може.

Працюють двірниками здебільшого люди пенсійного віку. «Молодими» у двірників вважаються 60-річні. Праця важка, її може виконувати тільки фізично здорова людина, а двірниками у нас працюють переважно жінки. Для того, щоб була більша зарплата, беруть більшу територію — півтори, а то й дві дільниці. Тоді працювати допомагає уся сім'я, адже роботи вистачає.