Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гості з Варшави розказували львів’янам «найновішу історію Польщі»…

За підтримки «Союзу польських підприємців Львівської землі» Інститут національної пам’яті Польщі започаткував у Львові освітній проект «Зупинка історії».

Як повідомила агенція zaxid.net з посиланням на «Польське радіо», ця акція за участі директора цієї установи Ярослава Шарека відбулася у четвер, 17 травня, у приміщенні Генерального консульства Польщі у Львові.

Представники польського ІНП кажуть, мета цього зібрання — популяризувати знання про «новітню історію Польщі» у різних формах і з різних сторін, на основі переглянутих виставок, фільмів, прочитаних книг, лекцій, почутих розповідей свідків. В Інституті національної пам’яті Польщі кажуть, цей освітній проект уже побував у багатьох польських містах, а також у США, Білорусі, Литві, Бельгії. Після Львова заплановано презентацію у Луцьку. Поляки заявили, що їхня акція передбачає також науково-популярні семінари для учнів, студентів і вчителів…

Перед відкриттям проекту у Львові його організатори планували відвідати «меморіал львівських орлят» на Личаківському цвинтарі, а також ряд сіл на Львівщині, де відбувалися події польсько-радянської війни 1920 року.

В Україні багато хто заскочений інформацією про візит польських науковців до Львова. Особливо на тлі «історичної війни» між Польщею та Україною, яка спалахнула в останні роки, скандального «антибандерівського» закону, фактично припинених стосунків ІНП Польщі з Українським інститутом національної пам’яті, жорстких «наїздів» польської влади й істориків на його директора Володимира В’ятровича. А також після того, як у Польщі на 24−25 травня запланували самовільну ексгумацію останків на місці зруйнованого пам’ятника воїнам УПА на цвинтарі с. Грушовичів. Є побоювання, що несанкціонований візит представників ІНП Польщі до Львова може спровокувати нове напруження в українсько-польських стосунках.

Святослав ШЕРЕМЕТА, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій:

Я про цю акцію дізнався із засобів масової інформації. Ситуація виглядає щонайменше дивною, адже такі проекти, за моїми даними, не було погоджено з українською стороною. Це вкотре показує, що Інститут національної пам’яті Польщі не налаштований на конструктивну співпрацю з українськими колегами, а проводить агресивну історичну політику у фарватері імперської Польщі. Вважаю такі речі неприпустимими.

Схожі новини