Передплата 2024 ВЗ

OCCRP вважає, що до вбивства Шеремета причетна українська влада

  • 17.04.2018, 15:18
  • 563

У Центрі дослідження корупції й організованої злочинності вважають, що до вбивства журналіста Павла Шеремета причетна українська влада.

Про це заявив співзасновник OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) Дрю Салліван в інтерв’ю «Українській правді».

За його словами, і вбивство Георгія Гонгадзе у 2000 році, і вбивство Павла Шеремета у 2016 році, «були, найімовірніше, політичними».

«Такі вбивства найскладніше розкрити. Думаю, плівки Мельниченка свідчать про те, що він знав про вбивство Гонгадзе», — сказав Салліван.

«Що стосується Порошенка — ми не знаємо, вбивство Шеремета замовив він чи хтось з його адміністрації, але думаємо, що до цього причетна українська влада», — заявив він.

Салліван пояснив свої міркування: «Влада свідомо не докопується до правди, не публікує інформацію, яку мала б зробити публічною».

«Ми досі не почули відповіді, чи Ігор (Устименко, помічений на відео з камер спостереження в ніч перед убивством Шеремета — ред.) працює в СБУ, чи вже звільнений — і чому, чим саме він займався в органах тощо», — сказав він.

Співзасновник OCCRP зазначив: «У багатьох випадках вбивства журналістів відбуваються, щоб створити відчуття невпевненості. Особливо на території, яка перебуває в стані війни. Мета — підвищити підтримку чинної влади в часи нестабільності».

«Звичайно, українська влада із задоволенням сказала б, що це Росія. І така вірогідність є. Але докази свідчать радше про те, що це зробили всередині країни», — заявив Салліван.

«Журналісти часто — просто пішаки у складній грі. Великий відсоток із них було вбито не за їхнє конкретне розслідування, а просто щоб вони відіграли певну роль», — додав він.

Салліван також зазначив, що є загальносвітова проблема: «90% розслідувань вбивств журналістів — не закриті».

Він порадив журналістам продовжувати розслідувати самостійно. «Деколи це займає 10 років. І це нормально», — зазначив представник Центру дослідження корупції й організованої злочинності .

Він бачить, що в Україні «ЗМІ і громадський сектор відкрито залякують»: «Українська правда» втратила журналіста, а «Громадське» і «Слідство.Інфо» відчувають тиск: «Щойно вони атакують уряд, отримують більше проблем».

«Якби влада почувалася в безпеці, вона не атакувала б медіа і давала б можливість їм розповідати їхні історії. Але дії влади демонструють, що їхні помисли — нечисті» — заявив Салліван.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) — некомерційний проект, що об'єднує низку регіональних центрів розслідувальної журналістики від Східної Європи до Центральної Азії.

Схожі новини