Передплата 2024 ВЗ

У Словаччині убили журналіста-розслідувача

На сьогодні запланований марш пам’яті Яна Куцяка

Словаки перелякані убивством Яна Куцяка, 27-річного журналіста-розслідувача, і його подруги. Обох застрелили у домівці Яна. Поліція вважає, що злочин пов’язаний з його професійною діяльністю.

«Замордували людину, яка хотіла, аби Словаччина була кращим місцем. То найгірший день у моєму житті», - написав Петер Барді, редактор порталу Aktuality.sk, де працював Куцяк. Президент Словаччини Анрей Кіска сказав, що є вражений убивством, і закликав відповідні служби «знайти всії відповідальних за це холоднокровне вбивство». На сьогодні заплановано марш пам’яті журналіста. На нього вийдуть тисячі людей.

Яна Куцяка та його подругу Мартіну Кушнірову знайшли мертвими пізнім недільним вечором у його оселі у Великій Маці, за 65 кілометрів від Братислави. Поліція приїхала туди, оскільки родина дівчини занепокоїлася, що Мартіна ще з четверга не дає про себе знати. Слідчі з’ясували, що злочин скоєно між четвергом та суботою.

Сліди вказують на професійне убивство. Поліція не висуває жодних мотивів, окрім професійної діяльності журналіста. Куцяк працював над справами про те, як словацькі бізнесмени масово уникають податків. Одна з його публікацій стосувалася контроверсійного підприємця Мар’яна Коцнера, який продавав апартаменти у належній йому нерухомості, при цьому уникаючи ПДВ. Коцнер погрожував Куцякові, і про це журналіст повідомив поліції. Однак, після 44 днів після подання заяви, Ян написав, що поліція жодним чином не відреагувала. Слідство тоді застигло на мертвій точці.

«Чому ви не зробили нічого, аби запобігти його смерті?» - запитала одна журналістка на прес-конференції у Братиславі у понеділок. Тібор Ґаспар, комендант поліції, обіцяв, що служби зроблять все, «що в їхніх силах», аби з’ясувати справу. Пообцяв також охорону для інших журналістів Aktuality.sk, яким може загрожувати небезпека. Обіцянок, правда, не виконав, а журналістам порталу заборонили висловлюватися на тему злочину і його причин.

Схожі новини