Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Прем’єр Польщі прирівняв Богдана Хмельницького до Гітлера

  • 13.02.2018, 13:58
  • 828

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький помістив українського гетьмана Богдана Хмельницького у числі тих, хто чинив найбільші злочини проти єврейського народу

Про це він заявив у ході лекції в місті Холм, присвяченій польсько-єврейським стосункам упродовж століть, відеозапис лекції розміщений у YouTube, пише "Європейська правда".

Він наголосив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв, а в часи нацизму у Польщі були найбільші репресії за допомогу євреям, і саме в Польщі їм допомагали найбільше.

"Першим великим злочинним актом проти євреїв, який у єврейській історіографії часом прирівнюється до Голокосту, було повстання Хмельницького. Очевидно, що тоді доходило до страшних злочинів, історики кажуть про 100 тисяч вбитих євреїв" - заявив Моравецький.

Він розповів епізод з облогою Львова, коли Хмельницький в обмін на видачу євреїв обіцяв відступити від міста: "Львів відмовив, сказав, що не віддасть єврейських братів і не віддав".

Польський прем’єр також розповів про свою нещодавню поїздку до Торуня.

"Один з тамтешніх рабинів представив свій погляд на історію. Він говорив про трьох злочинців на "х" - Гітлер, Гіммлер і Хмельницький (польською Hitler, Himmler і Chmielnicki, - ред.). Це герой для наших сусідів, а для нас той, хто фактично призвів до першого занепаду Речі Посполитої", - заявив Моравецький.

Раніше прем’єр заявив, що полякам потрібно уникати висловлювань про антисемітизм, бо це "вода на млин ворогів Польщі".

Схожі новини