Передплата 2024 «Добра кухня»

У мисливський господарствах Галичини підготували “сухпайки” для лісової дичини

Щоб запастися вітамінами, дикі кози приходять до людей за фруктами

До саду моєї мами на хуторі Малинівці минулого тижня завітали четверо козуль. Завжди полохливі, цього разу забули про обережність — бо відчули потребу у допомозі людини. 20-сантиметровий покрив снігу ускладнює життя лісовій дичині, їй стало тяжче пересуватися і добувати корм. Тому сарни прибігли туди, де точно знайдуть поживу. Цього разу їм засмакували яблука, які на такі ось випадки ми навмисно залишаємо восени під стовбуром старої ранети.

Яблука — це, так би мовити, десерт для лісової звірини у негоду. А основний корм для неї забезпечують мисливці, єгері, обов’язок яких — підтримати лісових тварин. На випадок екстремальних умов на Львівщині торік заготували для козуль, кабанів достатню кількість комбікорму, сіна, пшениці, вівса, кукурудзи, солі, сінажу. У таку, як нині, погоду звірина охоче поїдає кропив’яні віники, які збагачують її організм конче потрібними мінеральними елементами. Працівники лісових господарств припасли їх весною: кропиву вимочували у розчині солі, а потім підсушували. Особливо важливі ці вітаміни для олениць і козуль, в організмі яких розвиваються ембріони, для самок дикого кабана, які готуються до опоросу.

- Настала черга людей віддячити звірові, - розповів кореспонденту “Високого Замку” заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарств Василь Бурмас. - Як і завжди, у нас заготовлено кормів для дичини на 10 відсотків більше від потреби, так би мовити, для резерву. Запаси розраховано на 100 днів підгодівлі. Крім того, тварини живляться і природним кормом: “другий ярус” наших лісів багатий на всякі ягоди. З-під снігу звір добуває і соковите листя ожини.

Корм працівники лісу вивозять на спеціально облаштовані, з накриттям, підгодівельні майданчики, на яких втрамбовано сніг. У корита насипають зерно, в ясла кладуть сіно. Кормові віники розвішують і по гілках у тих місцях, де скупчується звірина.

Теперішні сніги, кажуть фахівці, не критичні для дичини. Не за горами весна, з її приходом лісові мешканці самі даватимуть собі раду. Лиш би їх не турбували браконьєри.