Глобальне потепління вдарило по хмелю
Як наслідок, майбутнє пива — під загрозою
Загальне підвищення температури на нашій планеті призводить, зокрема, до падіння врожаїв хмелю, інформує ВВС. А без цієї культури уявити собі виробництво пива складно…
Учені з англійського графства Кент уже працюють над тим, аби врятувати майбутнє популярного в усьому світі бурштинового напою. Використовуючи генну інженерію, науковці намагаються вивести сорти хмелю, які будуть стійкими до кліматичних змін.
«Якщо не вдасться це зробити, то британське пивоваріння загине», — розповіла ВВС дослідниця Деніель Вілан, що працює на невеликій броварні Shepherd Neame. За найгіршого сценарію, каже експертка, Сполученому Королівству доведеться імпортувати хміль з інших держав.
Як виявили дослідники, внаслідок глобального потепління у хмелі зменшився вміст альфа-гірких кислот, які надають пиву характерного присмаку. Вчені прогнозують, що до 2050 року гіркота хмелю зменшиться аж на третину. Якщо так станеться, виробництво звичного нам нині пива стане просто неможливим.
І це ще не всі загрози, адже, як свідчить статистика, врожаї хмелю знижуються по всій Європі уже протягом понад десяти років. На деяких територіях, де традиційно вирощують хміль, його врожайність упала навіть на 20%. Причина та сама — у Старому світі стало надто гаряче. А хміль цього не любить…