Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відомі українці та талановита 8-річна Кіра Касинець презентували соціальний відеопроєкт, присвячений Ліні Костенко

До дня народження видатної поетеси Ада Роговцева, Ніна Матвієнко, Тарас Тополя, Джамала, Кіра Касинець та інші відомі українці презентували соціальний відеопроєкт «Ліна Костенко: відповідь кожному»

19 березня свій 93-ій день народження відзначила легендарна українська поетеса і письменниця Ліна Костенко. З нагоди цієї важливої дати відомі українці об'єдналися і створили соціальний відеопроєкт «Ліна Костенко: відповідь кожному».

Засновником проєкту став режисер Олександр Кулик, співавтором ідеї - Наталія Радченко. Проєкт здійснювався під патронатом Міністерства молоді та спорту України, а його метою стало вшанування генія слова, поетеси Ліни Костенко, популяризації в її особі української культури та літератури, всього проукраїнського, особливо в період воєнного стану.

Суть ідеї проєкту полягає в представленні окремих творів поетеси Ліни Костенко яскравими вітчизняними особистостями, які зарекомендували себе наявністю чіткої проукраїнської позиції. Лейтмотивом сюжетної лінії є поєднання поколінь, яке забезпечується читанням поезій дитиною як представника молодого покоління почергово в парі з усіма дійовими особами.

Учасниками проєкту є Ада Роговцева, Ніна Матвієнко, Ольга Михайлівна Кузьменко (мати Кузьми Скрябіна), Валерія Гузема (волонтер, меценат), Тарас Тополя, Джамала, Дмитро Монатік, Олександр Усик, подружжя Божиків (Олександр та Юлія) та 8-річна Кіра Касинець (переможниця конкурсів Всеукраїнського та Міжнародного рівня з ораторського мистецтва, ведуча YouTube каналу Lady Kira — відеощоденника, присвяченого літературній творчості: віршам переважно українських поетів, пісням, прозі, цікавій інформації про Україну та українське).

Про любов до поезії Ліни Костенко, знайомство з нею та її важливість розповіла найменша учасниця проєкту Кіра Касинець: «Я познайомилась із віршами Ліни Костенко, коли мені йшов п’ятий рік. Мені їх читала мама. А коли поезія подобається, то я її запам΄ятовую після кількох прочитань. Першим таким віршем, який я запам’ятала, став «Життя іде і все без коректур». Потім — «Крила», «І жах, і кров, і смерть, і відчай, і клекіт хижої орди…», «Доля».

Звичайно ж, не завжди мені зрозумілі всі слова. Мені їх пояснюють. Але глибину змісту, влучність та силу слів я відчуваю. Я зрозуміла для себе, що Ліна Василівна є великим патріотом, вона є тою, кого називають «справжньою українкою». Для неї зараз відбувається друга в її житті війна. ЇЇ вірші про ворога дуже сильні, їх часто цитують, вони зараз дуже потрібні всім нам. Мені хочеться побажати іменинниці залишатись завжди такою сильною, як її поезія, та творити уже в мирній країні!"

Музику до відеороликів створив відомий скрипаль-віртуоз, композитор, концертмейстер оркестру Львівської національної опери Олександр Божик. Звучить вона у виконанні «Божик Дуо» — подружжя Олександра та Юлії Божиків, інструментального дуету скрипки та фортепіано. Також у відео використана відома композиція «Мам» гурту «Скрябін».

Схожі новини